City Doctors

Ενημερωθείτε για την Υγεία σας

Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος

31η Μαίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι η κύρια αποτρέψιμη αιτία θνησιμότητας, που ευθύνεται για περισσότερους από επτά εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Mε τις υπάρχουσες τάσεις αναμένεται δυστυχώς ότι το κάπνισμα θα προκαλέσει περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια θανάτους, παγκοσμίως, κάθε χρόνο μέχρι το έτος 2030.

Οι τρεις κύριες αιτίες θνησιμότητας που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος του πνεύμονα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη ΧΑΠ.

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει την επιταχυνόμενη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων και τον κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Επιπλέον, η πλειονότητα των ατόμων με παραγωγή βήχα και πτυέλων με πρώιμη ΧΑΠ έχουν βελτίωση στα συμπτώματα τους πρώτους 12 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με πολλές άλλες πνευμονικές καταστάσεις όπως ο συνδυασμός πνευμονικής ίνωσης και εμφυσήματος (CPFE), η αποφολιδωτική διάμεση πνευμονία (DIP), η διάμεση πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με αναπνευστικήβρογχιολίτιδα (RBILD) η ιστοκυττάρωση Langerhans (PLCH) και ο καρκίνος του πνεύμονος.

Επιπλέον επιδεινώνει σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος.

Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων σε αυτούς τους ασθενείς.

Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία σχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία για όλα τα άτομα που καπνίζουν.

Η διακοπή του καπνίσματος σε νεότερες ηλικίες, ειδικά πριν από την ηλικία των 40 ετών, σχετίζεται με μεγαλύτερη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας από τη διακοπή σε μεταγενέστερη ηλικία.

Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος ακόμα και μετά την ηλικία των 60 ετών, εξακολουθεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους ενήλικες που συνεχίζουν να καπνίζουν.

Τα οφέλη της διακοπής είναι πολύ σημαντικά

Σε 20 λεπτά ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση μειώνονται

Σε 12 ώρες τα επίπεδα του Μονοξειδίου του Άνθρακα στο αίμαμειώνονται

Σε 1-9 μήνες τα συμπτώματα βήχα και δύσπνοιας, που σχετίζονται με το κάπνισμα μειώνονται

Σε 10 χρόνια, ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου πνεύμονος ελαττώνεται στο 50%

Σε 5-15 έτη ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής προσβολής μειώνονται

Στην προσπάθεια της διακοπής του καπνίσματος, ο καπνιστής μπορεί να ζητήσει βοήθεια.

Ο ρόλος των ιατρείων διακοπής καπνίσματος και του πνευμονολογικού ιατρείου στην όλη διαδικασία είναι σημαντικός.

Εφαρμόζοντας ειδικούς αλγορίθμους οργανώνει σε συνεργασία με τον ασθενή του ένα πλάνο διακοπής καπνίσματος με συνδυασμό συμπεριφορικής υποστήριξης και φαρμακολογικής θεραπείας.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

1.World Health Organization Report on the Global Tobacco Epidemic, 2011: Warning about the dangers of tobacco. World Health Organization, Geneva 2011. http://whqlibdoc.who.int/publications/2011/9789240687813_eng.pdf (Accessed on September 27, 2011).

2.The health consequences of smoking50 years of progress: A report of the Surgeon General. US Public Health Service; US Department of Health and Human Services, Rockville, MD 2014.

3.WHO report on the global tobacco epidemic, 2017executive summary: Monitoring tobacco use and prevention policies. Available at: https://www.who.int/tobacco/global_report/2017/executive-summary/en/ (Accessed on February 08, 2020).

4.Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Smoking-attributable mortality, years of potential life lost, and productivity losses--United States, 2000-2004. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2008; 57:1226.

5.Cao Y, Kenfield S, Song Y, et al. Cigarette smoking cessation and total and cause-specificmortality: a 22-year follow-up study among US male physicians. Arch Intern Med 2011; 171:1956.

6.Smoking cessation: A report of the surgeon generalexecutive summary. US Public Health Service; US Department of Health and Human, Services, Rockville, MD 2020.

Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος citydoctors.gr

person CityDoctors

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΖΩΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Πρόκειται για έρευνα πάνω στις υγιεινοδιαιτητικές συνήθειες ζωής σε ενήλικο πληθυσμό που κατοικεί στην Αθήνα.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΖΩΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ citydoctors.gr

person CityDoctors

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

«Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας citydoctors.gr

person CityDoctors

Το φαινόμενο της πολυφαρμακίας στην Τρίτη Ηλικία

Η συνταγογράφηση και η χρήση πολλαπλών φαρμάκων για την αντιμετώπιση ταυτόχρονων ασθενειών είναι γνωστή ως πολυφαρμακία. Ανεξάρτητα από τον ορισμό, η ύπαρξη της πολυφαρμακευτικής αγωγής με τη γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ακατάλληλης χρήσης φαρμάκων, ανεπαρκή χρήση αποτελεσματικών θεραπειών, σφάλματα φαρμάκων, αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων φαρμάκων και φαρμάκων – ασθενειών, και το σημαντικότερο, σε ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων.

Το φαινόμενο της πολυφαρμακίας στην Τρίτη Ηλικία citydoctors.gr

person

ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

Δηλαδή ουσιαστικά επιστροφή στον φυσικό τρόπο ζωής, με άξονα την προληπτική ιατρική που βασίζεται σε τεκμηριωμένη έρευνα.

Οι πυλώνες είναι έξι

ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ citydoctors.gr

person CityDoctors

Κατάθλιψη και επιπτώσεις της πανδημίας στην τρίτη ηλικία

Με αφορμή τον κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοιού (Covid – 19), η ιδιώτης Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Καραδήμα, η οποία έχει εξειδίκευση στην Ψυχογηριατρική και συνεργάζεται με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, εξηγεί στο Health4u.gr ποιες είναι οι επιπτώσεις της απομόνωσης στους ηλικιωμένους, πόσο πιθανό είναι να εμφανίσουν κατάθλιψη, αλλά και πως μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα άτομο στο περιβάλλον μας που εμφανίζει τη διαταραχή.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ιορδανίδη

Κατάθλιψη και επιπτώσεις της πανδημίας στην τρίτη ηλικία citydoctors.gr

person CityDoctors

Διατήρηση της ψυχικής ευεξίας κατά την παραμονή μας στο σπίτι

Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των ατόμων προκαλώντας για παράδειγμα, ανασφάλεια, σύγχυση, συναισθηματική απομόνωση και στίγμα. Οι οικονομικές απώλειες, η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση και η συμμόρφωση που απαιτείται για τη προστασία της δημόσιας υγείας, προκαλούν μία σειρά συναισθηματικών αντιδράσεων. Το να φροντίζουμε λοιπόν το μυαλό μας όπως και το σώμα μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι.

Διατήρηση της ψυχικής ευεξίας κατά την παραμονή μας στο σπίτι citydoctors.gr

person

ΜΥΘΟΙ – ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο διαβήτης αποτελεί ίσως το κατ΄εξοχήν χρόνιο νόσημα  γύρω από το οποίο υπάρχουν πολλοί «μύθοι», αρκετές προκαταλήψεις και πολλά που ακούγονται σαν απόλυτα δεδομένα και αποτελούν «μισές αλήθειες».

ΜΥΘΟΙ – ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ citydoctors.gr

person CityDoctors

ΛΟΞΥΓΓΑΣ

Στην περίπτωση του παρατεταμένου (άνω των 48 ωρών λόξυγγα) είναι σημαντικό να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή για τη διαπίστωση και την αντιμετώπιση του αιτίου. 

ΛΟΞΥΓΓΑΣ citydoctors.gr

person CityDoctors

ΤΑΥΡΙΝΗ

Όλες οι άλλες ιδιότητες και τα ωφέλη που αποδίδονται στην ταυρίνη δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς στον άνθρωπο, όπως δεν έχει μελετηθεί  και η εξωγενής μακροχρόνια χορήγηση συνθετικής ταυρίνης.

ΤΑΥΡΙΝΗ citydoctors.gr

person

ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Παρόλο που το αυτιστικό παιδί μοιάζει νοητικά |"καθυστερημένο" αρκετά συχνά μεγαλώνοντας εμφανίζει κάποια εξαιρετική δεξιότητα ή ταλέντο π.χ. στα μαθηματικά, στη ζωγραφική.

ΑΥΤΙΣΜΟΣ citydoctors.gr

person

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Κάθε χρόνο η 1η Δεκεμβρίου, από το 1988, αποτελεί μια ευκαιρία για τους ανθρώπους όλου του κόσμου να ενωθούν για τον αγώνα κατά του HIV και να δείξουν υποστήριξη στα άτομα που ζουν με τον συγκεκριμένο ιό.

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS citydoctors.gr

person CityDoctors

To ρόδι

Σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας και αφθονίας, το ρόδι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Αναφορές του συναντάμε σε Αιγυπτιακούς πάπυρους, στην Οδύσσεια του Ομήρου αλλά και στην Ελληνική όσο και την Πέρσικη μυθολογία. Στην Αρχαία Ελλάδα οι καρποί του ήταν αφιερωμένοι στην Αφροδίτη, την Περσεφόνη, την Δήμητρα, την Αθηνά και την Ήρα. Με τους αιώνες ο συμβολισμός του πέρασε και στις νέες θρησκείες. Στον Χριστιανισμό αποτελεί σύμβολο ελπίδας, ζωής και ανάστασης. Στην Ελλάδα η παράδοση θέλει να το σπάμε την Πρωτοχρονιά για καλοτυχία.

 

To ρόδι citydoctors.gr

person CityDoctors

Παιδιατρική φυσικοθεραπεία

Τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθεί κάποιος στον εξειδικευμένο παιδιατρικό φυσιοθεραπευτή;

Η παιδιατρική φυσικοθεραπεία είναι η εξειδικευμένη φυσιοθεραπευτική παρέμβαση σε βρέφη, νεογνά και εφήβους. Η αντιμετώπιση αφορά δυσλειτουργίες, κινητικά ελλείμματα, και λειτουργικούς περιορισμούς που εμποδίζουν την φυσιολογική καθημερινή δραστηριότητα και μπορεί να οδηγήσουν  σε καθυστέρηση της φυσιολογικής ανάπτυξης ή και των δεξιοτήτων  του παιδιού.

Παιδιατρική φυσικοθεραπεία citydoctors.gr

person CityDoctors

Γρίππη - Πώς να μην κολλήσετε!

Κρούσματα γρίπης 2020: Τα τρία συνηθέστερα συμπτώματα. Τα τρία πιο αποτελεσματικά μέτρα αποφυγής του ιού αυτή την περίοδο για να «μην κολλήσετε». 

Γρίππη - Πώς να μην κολλήσετε! citydoctors.gr

person CityDoctors

search
Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΖΩΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Το φαινόμενο της πολυφαρμακίας στην Τρίτη Ηλικία ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ Κατάθλιψη και επιπτώσεις της πανδημίας στην τρίτη ηλικία Διατήρηση της ψυχικής ευεξίας κατά την παραμονή μας στο σπίτι ΜΥΘΟΙ – ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΛΟΞΥΓΓΑΣ ΤΑΥΡΙΝΗ ΑΥΤΙΣΜΟΣ 1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS To ρόδι Παιδιατρική φυσικοθεραπεία Γρίππη - Πώς να μην κολλήσετε! Φάρμακα κατά της διάρροιας. Πόσο αθώα είναι? Εσωστρέφεια: Χάρισμα ή αδυναμία; ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ! Άσκηση, Υγεία και σύνδρομο υπερπροπόνησης. ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ Χριστούγεννα με υγεία και ισορροπημένη διατροφή Γρίπη: Το νόσημα κάθε χειμώνα Ποιός τρόπος μείωσης του βάρους είναι πιο αποτελεσματικός; Η ΚΟΠΩΣΗ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΘΟΡΥΒΗΣΕΙ Η μετάβαση του παιδιού από το σπίτι στο σχολείο. ΑΝΤΙΤΕΤΑΝΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ: ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΑΜΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΗ ΜΥΤΗ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ CHECK UP-ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ Φυσικοθεραπεία σε οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Αν είστε ειδικός στο χώρο της υγείας μπορείτε να στείλετε άρθρο για δημοσίευση στο blog@citydoctors.gr
Τα άρθρα ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.