City Doctors

Ενημερωθείτε για την Υγεία σας

Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος

31η Μαίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι η κύρια αποτρέψιμη αιτία θνησιμότητας, που ευθύνεται για περισσότερους από επτά εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Mε τις υπάρχουσες τάσεις αναμένεται δυστυχώς ότι το κάπνισμα θα προκαλέσει περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια θανάτους, παγκοσμίως, κάθε χρόνο μέχρι το έτος 2030.

Οι τρεις κύριες αιτίες θνησιμότητας που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος του πνεύμονα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη ΧΑΠ.

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει την επιταχυνόμενη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων και τον κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Επιπλέον, η πλειονότητα των ατόμων με παραγωγή βήχα και πτυέλων με πρώιμη ΧΑΠ έχουν βελτίωση στα συμπτώματα τους πρώτους 12 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με πολλές άλλες πνευμονικές καταστάσεις όπως ο συνδυασμός πνευμονικής ίνωσης και εμφυσήματος (CPFE), η αποφολιδωτική διάμεση πνευμονία (DIP), η διάμεση πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με αναπνευστικήβρογχιολίτιδα (RBILD) η ιστοκυττάρωση Langerhans (PLCH) και ο καρκίνος του πνεύμονος.

Επιπλέον επιδεινώνει σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος.

Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων σε αυτούς τους ασθενείς.

Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία σχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία για όλα τα άτομα που καπνίζουν.

Η διακοπή του καπνίσματος σε νεότερες ηλικίες, ειδικά πριν από την ηλικία των 40 ετών, σχετίζεται με μεγαλύτερη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας από τη διακοπή σε μεταγενέστερη ηλικία.

Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος ακόμα και μετά την ηλικία των 60 ετών, εξακολουθεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους ενήλικες που συνεχίζουν να καπνίζουν.

Τα οφέλη της διακοπής είναι πολύ σημαντικά

Σε 20 λεπτά ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση μειώνονται

Σε 12 ώρες τα επίπεδα του Μονοξειδίου του Άνθρακα στο αίμαμειώνονται

Σε 1-9 μήνες τα συμπτώματα βήχα και δύσπνοιας, που σχετίζονται με το κάπνισμα μειώνονται

Σε 10 χρόνια, ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου πνεύμονος ελαττώνεται στο 50%

Σε 5-15 έτη ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής προσβολής μειώνονται

Στην προσπάθεια της διακοπής του καπνίσματος, ο καπνιστής μπορεί να ζητήσει βοήθεια.

Ο ρόλος των ιατρείων διακοπής καπνίσματος και του πνευμονολογικού ιατρείου στην όλη διαδικασία είναι σημαντικός.

Εφαρμόζοντας ειδικούς αλγορίθμους οργανώνει σε συνεργασία με τον ασθενή του ένα πλάνο διακοπής καπνίσματος με συνδυασμό συμπεριφορικής υποστήριξης και φαρμακολογικής θεραπείας.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

1.World Health Organization Report on the Global Tobacco Epidemic, 2011: Warning about the dangers of tobacco. World Health Organization, Geneva 2011. http://whqlibdoc.who.int/publications/2011/9789240687813_eng.pdf (Accessed on September 27, 2011).

2.The health consequences of smoking50 years of progress: A report of the Surgeon General. US Public Health Service; US Department of Health and Human Services, Rockville, MD 2014.

3.WHO report on the global tobacco epidemic, 2017executive summary: Monitoring tobacco use and prevention policies. Available at: https://www.who.int/tobacco/global_report/2017/executive-summary/en/ (Accessed on February 08, 2020).

4.Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Smoking-attributable mortality, years of potential life lost, and productivity losses--United States, 2000-2004. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2008; 57:1226.

5.Cao Y, Kenfield S, Song Y, et al. Cigarette smoking cessation and total and cause-specificmortality: a 22-year follow-up study among US male physicians. Arch Intern Med 2011; 171:1956.

6.Smoking cessation: A report of the surgeon generalexecutive summary. US Public Health Service; US Department of Health and Human, Services, Rockville, MD 2020.

Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος citydoctors.gr

person CityDoctors

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

«Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας citydoctors.gr

person CityDoctors

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η ΧΑΠ είναι μια ασθένεια που προσβάλει τόσο τους βρόγχους όσο και το πνευμονικό παρέγχυμα. Η νοσολογική αυτή οντότητα χαρακτηρίζεται από απόφραξη της ροής του αέρα στους βρόγχους η οποία δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη. Η απόφραξη συνήθως εμφανίζει προοδευτική επιδείνωση και σχετίζεται με μια αυξημένη φλεγμονώδη απάντηση των πνευμόνων σε βλαπτικά σωματίδια ή αέρια, η οποία προκαλείται κατά κύριο λόγο από το κάπνισμα. Η ΧΑΠ μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, ενώ μπορεί, επίσης να έχει και συστηματικές συνέπειες (επιπλοκές). Περικλείει δύο έννοιες : την χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα που συνυπάρχουν σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε ασθενή.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια citydoctors.gr

person CityDoctors

Τι είναι η σπιρομέτρηση

Το βρογχικό άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τα νοσήματα του διάμεσου ιστού είναι παθήσεις των οποίων η διάγνωση και παρακολούθηση στηρίζεται στη σπιρομέτρηση. Ο πνευμονολόγος εκτιμά τις καταγραφόμενες τιμές για να επιβεβαιώσει τη διαγνωστική του υπόθεση και για να καθορίσει ή να τροποποιήσει το θεραπευτικό του πλάνο.

Τι είναι η σπιρομέτρηση citydoctors.gr

person CityDoctors

Σύνδρομο Άπνοιας -Υπόπνοιας στον Ύπνο

Η διακοπή της αναπνοής για διάστημα μεγαλύτερο των 10 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια του ύπνου ορίζεται ως άπνοια. Με την απώλεια της φυσιολογικής αναπνοής μειώνεται το οξυγόνο στο αίμα με αποτέλεσμα να διεγείρεται ο εγκέφαλος και να διακόπτεται ο βαθύς ύπνος προκειμένου να επανέλθει ο τόνος των μυών του φάρυγγα και η αναπνοή . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταργείται ο βαθύς ύπνος.

Σύνδρομο Άπνοιας -Υπόπνοιας στον Ύπνο citydoctors.gr

person CityDoctors

search
Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΖΩΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Το φαινόμενο της πολυφαρμακίας στην Τρίτη Ηλικία ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ Κατάθλιψη και επιπτώσεις της πανδημίας στην τρίτη ηλικία Διατήρηση της ψυχικής ευεξίας κατά την παραμονή μας στο σπίτι ΜΥΘΟΙ – ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΛΟΞΥΓΓΑΣ ΤΑΥΡΙΝΗ ΑΥΤΙΣΜΟΣ 1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS To ρόδι Παιδιατρική φυσικοθεραπεία Γρίππη - Πώς να μην κολλήσετε! Φάρμακα κατά της διάρροιας. Πόσο αθώα είναι? Εσωστρέφεια: Χάρισμα ή αδυναμία; ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ! Άσκηση, Υγεία και σύνδρομο υπερπροπόνησης. ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ Χριστούγεννα με υγεία και ισορροπημένη διατροφή Γρίπη: Το νόσημα κάθε χειμώνα Ποιός τρόπος μείωσης του βάρους είναι πιο αποτελεσματικός; Η ΚΟΠΩΣΗ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΘΟΡΥΒΗΣΕΙ Η μετάβαση του παιδιού από το σπίτι στο σχολείο. ΑΝΤΙΤΕΤΑΝΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ: ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΑΜΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΗ ΜΥΤΗ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ CHECK UP-ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ Φυσικοθεραπεία σε οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Αν είστε ειδικός στο χώρο της υγείας μπορείτε να στείλετε άρθρο για δημοσίευση στο blog@citydoctors.gr
Τα άρθρα ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.