Η δισκοπλαστική αποτελεί μια από τις πιο μοντέρνες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας της οσφυαλγίας που οφείλεται σε δισκοπάθεια (εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου, black disc) ή δισκοκήλη.
Πρόκειται για υλικό σε μορφή gel που αποτελείται από αιθυλική αλκοόλη, κυτταρίνη και ακτινοσκιερή ουσία. Ενεργεί ωσμωτικά (με διαφορά πίεσης), αναπλάθοντας τον πηκτοειδή πυρήνα του δίσκου.
Αποτέλεσμα του να σταματά η πίεση που ασκείται στο νεύρο και ο πόνος στο πόδι αφού το τμήμα που πιέζει το νεύρο, έχει επανέλθει στην αρχική του θέση.

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ( δισκοπάθεια )

Εκφυλιστική δισκοπάθεια είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την φθορά των δίσκων μεταξύ των σπονδύλων. Με την πάροδο των ετών ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αφυδατώνεται και γίνεται ολοένα και λιγότερο ελαστικός, χάνοντας την ικανότητά του της απορρόφηση των κραδασμών. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι πολυ-παραγοντική, έχει αρχίσει να φθείρεται λόγω γήρανσης, επαναλαμβανόμενη πίεση, το κάπνισμα, η γενετική παράγοντες κ.λπ. Ένας τέτοιος δίσκος έχει υψηλές πιθανότητες για ρήξη. Το ραγέν τμήμα του μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να πιέσει ευαίσθητα νευρικά στοιχεία, όπως ένα νωτιαίο νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό. Η ρήξη μπορεί να είναι ευρείας βάσης ή περιορισμένη, κεντρική ή περιφερική, πλήρης ή μερική. Ακόμη, ο εκφυλισμένος δίσκος αποτελεί την αρχή της εκφυλιστικής νόσου της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτώνται από το επίπεδο και την θέση της κήλης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καθόλου πόνο, ενώ άλλοι μπορούν να νιώθουν έναν ισχυρό πόνο. Ανάλογα με την θέση του προσβεβλημένου δίσκου η πάθηση μπορεί να προκαλέσει:

Στην αυχενική μοίρα:
⦁ πόνο στον αυχένα ή στο χέρι
⦁ πόνο στην πλάτη
⦁ αυχενική μυελοπάθεια

Στην οσφυϊκή μοίρα:
⦁ οσφυαλγία
⦁ ισχιαλγία
⦁ μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια
⦁ πόνο στους μηρούς και τους γλουτούς
⦁ διαλείπουσα χωλότητα
⦁ ορθροκυστικές διαταραχές

Ο πόνος επιδεινώνεται με τις κινήσεις όπως την κάμψη-έκταση, ανύψωση, ή την στροφή.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η Εκφυλιστική δισκοπάθεια διαγιγνώσκεται συνήθως βάσει του ιατρικού ιστορικού, την φυσική εξέταση και νευρολογικές εξετάσεις. Μια σειρά από απεικονιστικές εξετάσεις επιτρέπουν την διάγνωση του προβλήματος του ασθενούς. Έτσι, ο κλινικός ιατρός έχει στην διάθεση του τις απλές και τις δυναμικές ακτινογραφίες, την αξονική τομογραφία, και την μαγνητική τομογραφία και τη μυελογραφία. Με αυτές τις εξετάσεις απεικονίζεται η ανατομία της σπονδυλικής στήλης την ώρα της
εξέτασης. Για την εκτίμηση της κατάστασης του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι δυνατόν να διεξαχθεί δισκογραφία. Παράλληλα, υπάρχει και μια σειρά από άλλες εξετάσεις όπου είναι δυνατόν να καταγραφεί αντικειμενικά η λειτουργική κατάσταση των νωτιαίων νεύρων, όπως αυτό γίνεται με το ηλεκτρομυογράφημα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στόχος της αντιμετώπισης δεν είναι η ίαση της πάθησης, δηλαδή η πλήρης εξάλειψη κάθε προβλήματος, μιας και αυτό δεν είναι εφικτό. Στόχος είναι να αμβλυνθεί το εκάστοτε οξύ πρόβλημα του ασθενούς, ώστε να μειωθεί σημαντικά η ένταση του άλγους και να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η λειτουργικότητά του, καθώς και η εξάλειψη ή ο περιορισμός περαιτέρω εκφύλισης.
Συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές, όπως η φαρμακευτική αγωγή, η ανάπαυση, η άσκηση και η φυσικοθεραπεία συνιστάται για άτομα χωρίς ενδείξεις συμπίεσης ή παγίδευσης νευρικών ριζών ή χωρίς ύπαρξης μυϊκής αδυναμίας.
Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται όταν οι συντηρητικές επιλογές θεραπείας αποτυγχάνουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου τουλάχιστον 6 μηνών. Ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς η χειρουργική αντιμετώπιση ποικίλει από την δισκεκτομή και την πεταλεκτομή μέχρι την σπονδυλοδεσία.. Η σύγχρονη τάση στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης τείνει προς τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.   Η αντιμετώπιση πρέπει να εξειδικεύεται κάθε φορά στις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής οφείλει να εκπαιδευτεί στην διαχείριση του προβλήματός του, να συμμετέχει ενεργά και πολλές φορές να αλλάξει τρόπο ζωής, συνήθειες, μέχρι και επάγγελμα.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΑΝΩΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΕΝΔΟΔΙΣΚΙΚΗ ΕΓΧΥΣΗ ΓΕΛΗΣ DISCOGEL
To Discogel είναι αιθανόλη σε μορφή γέλης, με παράγωγο κυτταρίνης και ακτινοσκιερό υλικό tungsten. Ο τρόπος δράσης του διαλύματος είναι φυσικοχημικός : απορροφητική επίδραση της αιθανόλης με το νερό που περιέχεται στον δίσκο, σε συνδυασμό με ένα φαινόμενο όσμωσης-αφυδάτωσης του δίσκου από την περιφέρειά του προς τον πυρήνα του, με αποτέλεσμα την παράλληλη έλξη της προβολής του δίσκου προς το εσωτερικό, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την απώλεια των νευρολογικών συμπτωμάτων.
Κατά την διάρκεια της εφαρμογής του υλικού, πολλοί πάσχοντες δίσκοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με την χρήση ενός μόνο φιαλιδίου DISCOGEL.

⦁ Εφαρμόζεται διαθερμικά με τοπική αναισθησία σε άσηπτες συνθήκες. Χωρίς κάποια γνωστή παρενέργεια (εμπειρία > 10 χρόνια).
⦁ Απώλεια όποιας γνωστής αλλεργικής αντίδρασης
⦁ Μη πρόκληση φλεγμονής
⦁ Απουσία πόνου προκαλούμενου από μεταγενέστερη στένωση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος μετά την θεραπεία.
⦁ Απουσία ενδοδισκικής πίεσης λόγω προκαλούμενης μεταφοράς υγρού στην κλειστή δισκική κοιλότητα.
⦁ Διατήρηση του μεσοσπονδύλιου ύψους του δίσκου εφ’ όρου ζωής.

Ταχέως αντιληπτά αποτελέσματα:
1. Σε 3 έως 5 εβδομάδες
2. Επιστροφή στην εργασία άμεσα ( αντί για 3 μήνες με μία επιτυχή κλασσική χειρουργική επέμβαση)
⦁ Καμία υποτροπή δεν έχει παρατηρηθεί (εμπειρία > 10 έτη) Διατήρηση των μυών και ιστών της πάσχουσας περιοχής
⦁ Ποσοστό επιτυχίας 92,4%