ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία. Είναι μακράν η πιο συχνή πάθηση από εκείνες που πλήττουν τις αρθρώσεις και το γόνατο είναι μία από τις πιο συχνά προσβεβλημένες αρθρώσεις. Αποτελεί μια εκφυλιστικού τύπου πάθηση, κατά την οποία η προοδευτική φθορά του χόνδρου και των υπολοίπων ενδαρθρικών στοιχείων οδηγεί στη βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν:
⦁ πόνο
⦁ δυσκαμψία
⦁ αίσθηση κριγμού κατά την κίνηση της άρθρωσης
⦁ διόγκωση (είτε σκληρό ή μαλακό)
⦁ μερικές φορές το γόνατο μπορεί είτε να κλειδώσει ή να είναι ασταθές όταν βάζετε βάρος σε αυτό.
⦁ παραμόρφωση του γόνατος
⦁ επιδεινούμενη δυσχέρεια βάδισης και  τελικά σε απώλεια της ποιότητας ζωής, με σαφή συναισθηματική επιβάρυνση.


ΑΙΤΙΑ

Ηλικία –
Η οστεοαρθρίτιδα ξεκινά συνήθως στην ηλικία των 40 και μετά. Δεν είναι πλήρως γνωστό γιατί είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η αποδυνάμωση των μυών, το σώμα γίνεται λιγότερο ικανό στο να αυτό- θεραπεύεται ή η σταδιακή φθορά της άρθρωσης με το χρόνο.

Φύλο – Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες. Είναι πιο συχνή σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50, αν και δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εμμηνόπαυση. Ενώ συχνά συνδέεται με την ήπια αρθρίτιδα των αρθρώσεων στις φάλαγγες των δακτύλων, η οποία είναι επίσης πιο κοινή σε γυναίκες.

Παχυσαρκία - Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση οστεοαρθρίτιδας, ειδικά στο γόνατο. Επίσης, αυξάνει τις πιθανότητες της γρήγορης επιδείνωσης της οστεοαρθρίτιδας.

Τραυματισμός γόνατος – Η κανονική δραστηριότητα και άσκηση δεν προκαλούν οστεοαρθρίτιδα, αλλά είναι πολύ σκληρή, επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα/άσκηση ή η εργώδης σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Οι τραυματισμοί στο γόνατο συχνά οδηγούν σε οστεοαρθρίτιδα με την πάροδο της ηλικίας. Μια συχνή αιτία είναι η ρήξη μηνίσκου ή συνδέσμων, η οποία μπορεί να προκύψει από στροφικού τύπου τραυματισμό.

Γενετικοί παράγοντες – Οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Με οικογενειακό ιστορικό (γονέα, αδελφό ή αδελφή με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο), υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τα γονίδια που προκαλούν τον αυξημένο κίνδυνο.

Δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα - Μερικές φορές, η οστεοαρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα βλαβών από άλλες παθήσεις, όπως η ουρική αρθρίτιδα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Δεν υπάρχουν εξετάσεις αίματος για την οστεοαρθρίτιδα, αν και μπορούν να πραγματοποιηθούν κάποιες προς αποκλεισμό άλλων τύπων αρθρίτιδας. Ακτινογραφίες πραγματοποιούνται για την σταδιοποίηση της σοβαρότητας των βλαβών που προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα, αν και συχνά δεν είναι αναγκαίες. Ανευρίσκονται σε αυτές βλάβες όπως οστεόφυτα ή στένωση του μεσάρθριου χώρου μεταξύ των οστών του γόνατος όπου ο χόνδρος έχει φθαρεί. Μπορούν επίσης να αναδείξουν εάν υπάρχουν τυχόν εναποθέσεις ασβεστίου εντός της άρθρωσης. Ωστόσο, οι ακτινογραφίες δεν είναι δείκτης πρόβλεψης πόνου ή χωλότητας. Μερικοί ασθενείς έχουν πολύ πόνο από ήσσονος σημασίας βλάβης των αρθρώσεων, ενώ άλλοι έχουν λίγο πόνο από μια πιο σοβαρή βλάβη. Σπάνια, η μαγνητική τομογραφία (MRI) τομογραφία του γόνατος μπορεί να είναι απαραίτητη

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ-COMPUTER ASSISTED SURGERY (CAS)

Η θεραπεία εκλογής της  οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι η ολική αρθροπλαστική. Πρόκειται για επέμβαση αντικατάστασης των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης, με προθέσεις αποτελούμενες από κράματα μετάλλων και πολυαιθυλένιο. Η πρόοδος των αναισθησιολογικών μεθόδων δημιούργησε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και ελαχιστοποίησε τον μετεγχειρητικό πόνο. Η εμπειρία στην εκτέλεση της επέμβασης και η βελτίωση των προθέσεων κατέστησαν την ολική αρθροπλαστική του γόνατος -εδώ και πολλά χρόνια-μία επέμβαση  καλής πρόγνωσης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Παρ΄όλα αυτά αστάθμητοι παράγοντες που αφορούν είτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς, είτε τις- κατά προσέγγιση- επιλογές του χειρουργού με τα συμβατικά εργαλεία, οδηγούν πολλές φορές σε πτωχά αποτελέσματα(έως και 37% των ασθενών με ολική αρθροπλαστική γόνατος ανεξαρτήτου τύπου προθέσεων με χρήση συμβατικών εργαλείων ,δεν είναι ευχαριστημένοι  από το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα).

Τεχνολογικό επίτευγμα για την αντιμετώπιση αυτών των δυσλειτουργιών αποτελεί η χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστικού Συστήματος Ψηφιακής Πλοήγησης . Η ψηφιακή πλοήγηση κατακτά και την ορθοπαιδική στην ολική αρθροπλαστική γόνατος. Μια νέα μέθοδος, φιλική για τον ασθενή υπόσχεται γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση και μακροβιότητα των αποτελεσμάτων.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα (πλοηγό),το οποίο καταγράφει τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της άρθρωσης του κάθε ασθενούς και καθοδηγεί τον χειρουργό στο να εκτελέσει την επέμβαση με απόλυτη ακρίβεια και με άριστο αποτέλεσμα.

Ο σκοπός της πρωτοποριακής εξελιγμένης αυτής μεθόδου είναι να διορθώσει
μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χειρουργοί χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή τεχνική.

Η ακριβής τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την μακροβιότητα της, καθώς η εσφαλμένη στοίχιση της μηριαίας ή της κνημιαίας πρόθεσης οδηγεί:
⦁ σε πρόωρη φθορά του πολυαιθυλενίου (του πλαστικού προθέματος που παρεμβάλλεται μεταξύ μηρού και κνήμης).
⦁ σε χαλάρωση των μεταλλικών προθεμάτων
⦁ σε μειωμένο εύρος κίνησης (κάμψη – έκταση)
⦁ σε επώδυνη κίνηση

Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργός μέσω της υποστηρικτικής ψηφιακής υποβοήθησης του συστήματος, μπορεί –με δική του πάντα επιβεβαίωση ή μεταβολή των δεδομένων-να καθορίζει τα ανατομικά στοιχεία επάνω στα οποία με πολύ μεγάλη ακρίβεια πραγματοποιεί τις οστεοτομίες αλλά και να επεμβαίνει στην εξισορρόπηση των μαλακών μορίων της άρθρωσης με μικρομετρική ψηφιακή ακρίβεια.

Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη μέθοδο εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, η οποία συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού, με την ψηφιακή τεχνολογία.

Πώς λειτουργεί η ψηφιακή πλοήγηση με υπολογιστή-COMPUTER ASSISTED SURGERY (CAS);
Η ψηφιακή πλοήγηση λειτουργεί συνδυάζοντας το λογισμικό ενός υπολογιστή, υπέρυθρες κάμερες και όργανα τα οποία αντικατοπτρίζουν το υπέρυθρο φως πίσω σε μία φωτογραφική μηχανή. Ο υπολογιστής δημιουργεί μια εικόνα από την άρθρωση του γόνατος και σχεδιάζει σημεία αναφοράς του φυσικού γόνατος πάνω στο νέο γόνατο. Η μέθοδος αυτή βοηθά τους χειρουργούς, έχοντας μία συνεχή τρισδιάστατη εικόνα σε όλες τις φάσεις του χειρουργείου, να ευθυγραμμίσουν τα οστά με τα προθέματα σε τέτοιο βαθμό ακρίβειας που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Η επέμβαση πραγματοποιείται με μικρότερη τομή, σε σχέση με την παλαιά προσπέλαση, οι εσωτερικές αποκολλήσεις των μαλακών μορίων είναι περιορισμένες καθώς τα οδηγά σημεία της διαμόρφωσης των οστών (οστεοτομίες) δίνονται από τον υπολογιστή διαμέσου διαδερμικών οδηγών (με οπές του 1mm) σε αντίθεση με τους παλαιούς ογκώδης εσωτερικούς οδηγούς.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου :
⦁ εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης, με τέλεια διόρθωση της παραμόρφωσης του γόνατος, με συνέπεια την ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και την μακροβιότητα της πρόθεσης
⦁ προσαρμόζει την επέμβαση στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς
⦁ καταγράφει με απόλυτο τρόπο το αρχικό πρόβλημα και το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και αξιολογεί με μετρήσιμες παραμέτρους
⦁ ελέγχει διεγχειρητικά τη συμπεριφορά της άρθρωσης του γόνατος, εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και πλήρες εύρος κίνησης
⦁ προάγει τη δυνατότητα άμεσης μετεγχειρητικής κινητοποίησης του ασθενούς
⦁ συμβάλλει στη σημαντική μείωση του χρόνου της επέμβασης, μειώνοντας έτσι την απώλεια αίματος, την πιθανότητα φλεγμονής και τη χρήση του ισχαίμου
⦁ επιτρέπει τη χρήση ελάχιστων και μικρότερων εργαλείων σε σχέση με την συμβατική επέμβαση, με συνέπεια μικρότερο χειρουργικό τραύμα, περιορισμένη αποκόλληση μαλακών μορίων, μικρότερη αιμορραγία και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου
⦁ ελαχιστοποιεί την πιθανότητα πνευμονικής εμβολής, καθώς δε χρησιμοποιούνται ενδομυελικοί οδηγοί.
Στην Ελλάδα η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τη χειρουργική μου ομάδα με εξαιρετικά αποτελέσματα.