Κουίζ: Αν έχετε μόλις τραυματιστεί - για παράδειγμα, διάστρεμμα του αστράγαλου ή τράβηγμα του ώμου σας καθώς παίζατε τένις – θα εφαρμόζατε πάγο ή ένα ζεστό επίθεμα στον τραυματισμό αυτό;


Ή τι κάνουμε σε χρόνιους πόνους ή οιδήματα σε παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η οσφυαλγία; Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό: ζέστη ή κρύο;


Αυτές είναι ερωτήσεις που πολλοί άνθρωποι έχουν, και ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ασθενών δεν είναι σίγουροι για την απάντηση.


ΚΡΥΟ-θεραπεία VS ΘΕΡΜΟ-Θεραπεία: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Κατανοώντας τις επιπτώσεις του κρύο και της ζέστης στο σώμα καθιστάτε ευκολότερο να ξέρουμε πότε να χρησιμοποιούμε το καθένα.

Κρυοθεραπεία (Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός κομματιού πάγου ή η εμβάπτιση σε λουτρό πάγου) έχει τις ακόλουθες συνέπειες:
⦁ Συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιβραδύνοντας την ροή του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή. Το αποτέλεσμα: μείωση υγρών και οιδήματος.
⦁ Μουδιάζει τις νευρικές απολήξεις, βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση του πόνου.


Εφαρμόζοντας πάγο σε μία κάκωση είναι επωφελές επειδή κρατά το οίδημα, την δυσκαμψία και τον πόνο υπό έλεγχο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γρήγορη μείωση του οιδήματος μπορεί να είναι κρίσιμη, διότι η μεγάλη συσσώρευση υγρών γύρω από τον τραυματισμό μπορεί να διακόψει τη ροή του αίματος στους περιβάλλοντες ιστούς, καταστρέφοντας τους.


Επιπλέον, αν χρειαστεί να μετακινήσετε ή να φορτίσετε την πληγείσα περιοχή του σώματος, η παγοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει κρατώντας την λειτουργική μέχρι να είστε σε θέση να φτάσετε σε ένα ασφαλές μέρος όπου μπορείτε να ξαπλώσετε, να αναπαυτείτε και να αναζητήσετε περαιτέρω ιατρική βοήθεια, εφόσον απαιτείται. Για τους λόγους αυτούς, η εφαρμογή πάγου συχνά συνιστάται ως μία μορφή πρώτων βοηθειών.


Εφαρμόστε πάγο στις οξείες κακώσεις. Για να το θυμάστε αυτό, σκεφτείτε το "ο" στο:. "Κρύο", "πάγο" και "οξεία".


Θεραπεία θερμότητας (θερμοθεραπεία) για παράδειγμα, εφαρμόζοντας μια θερμοφόρα ή η εμβάπτιση σε ένα ζεστό μπάνιο) έχει τις ακόλουθες συνέπειες:


⦁ Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, που σημαίνει ότι βοηθά την παράδοση του αίματος (μαζί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά) στο σημείο της κάκωσης. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την επούλωση. Ωστόσο, η περίσσεια αίματος σε μια οξεία κάκωση μπορεί να συμβάλει στο οίδημα.
⦁ Βοηθά στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος από τους μυς, χαλαρώνοντας τους, αφαιρώντας το σφίξιμο και τον πόνο.
⦁ Βοηθά στην διαχείριση του χρόνιου πόνου, της δυσφορίας και της ακαμψίας που επηρεάζει τους μυς και τις αρθρώσεις.


Η εφαρμογή θερμότητας είναι ευεργετική, γιατί μπορεί να απαλύνει τον επίμονο πόνο και να ζεστάνει ένα σφιχτό ιστό.

Η θερμότητα (πολλάκις, η υγρή θερμότητα) συνήθως συνιστάται ως ένας τρόπος για τη θεραπεία και τη διαχείριση επίμονου ή διαλείποντα πόνου με δυσκαμψία ή σε παλαιότερους τραυματισμούς (για παράδειγμα, εφαρμόζοντας θερμότητα μετά τις πρώτες 24-72 ώρες της θεραπείας πάγου).

 Ένας μνημονικός κανόνας για να το θυμάστε αυτό είναι να σκεφτούμε το, "θερμαίνω για να θεραπεύσω."

 Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί τόσο η θεραπεία με πάγο όσο και η θεραπεία θερμότητας. Πολλοί άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα, για παράδειγμα, επωφελούνται από την εναλλαγή μεταξύ των δύο. Αλλά γενικά, εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες:

⦁ Πάγος σε οξείς τραυματισμούς.
⦁ Θερμότητα για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου.
Να θυμάστε, όταν εφαρμόζεται πάγο σε μία κάκωση, να ακολουθείτε τους παρακάτω βασικούς κανόνες:
⦁ Για να αποφύγετε τα εγκαύματα πάγου, ποτέ μην βάζετε πάγο ή κρύα πακέτα απευθείας στο δέρμα σας, κρατήστε τον πάγο σε μια πλαστική σακούλα ή τυλίξτε τον σε μια λεπτή πετσέτα.
⦁ Αν το δέρμα σας γίνεται ροζ ή κόκκινο μετά τα πρώτα πέντε λεπτά, αφαιρέστε τον πάγο.
⦁ Μην εφαρμόζετε πάγο για περισσότερο από 20 έως 30 λεπτά κάθε φορά. Η μακρά έκθεση στο κρύο μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει την επούλωση σας. Χρησιμοποιείστε έναν χρονοδιακόπτη, αν χρειαστεί.


5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Πρώτες βοήθειες. Παγώνοντας μία κάκωση μαλακών μορίων μέσα σε πέντε λεπτά από την εμφάνισής της είναι μακράν η πιο χρήσιμη (και ευρέως χρησιμοποιούμενη) εφαρμογή της θεραπείας με πάγο. Μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος στο σημείο της κάκωσης, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αντίδρασης του οργανισμού. Η εφαρμογή πάγου μπορεί να επιβραδύνει την αιμορραγία και το οίδημα κάτω από το δέρμα. Μπορεί επίσης να αποτρέψει ή να ελέγξει μυϊκούς σπασμούς και να ελαχιστοποίηση τον πόνο.

Αυτά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κάνουν τον ασθενή να νιώθει πιο άνετα. Μπορούν επίσης να ελέγξουν την κάκωση, κατά μία έννοια, ο πάγος παγώνει το χρόνο έως ότου η κάκωση να μπορεί να εκτιμηθεί από κάποιον ιατρό να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί.

Σε περίπτωση ήσσονος σημασίας διαστρέμματα, θλάσεις και μώλωπες, μπορείτε να ασκήσετε παγοθεραπεία για 1-3 ημέρες (αν και συνιστάται να δείτε έναν ορθοπαιδικό, για να αποφευχθεί η περαιτέρω βλάβη ιστών).

Πόνος και οίδημα μετά από χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων πάνω στις περιοχές του τραύματος και των ραμμάτων, μπορεί να βοηθήσει και να ανακούφιση από όλη αυτήν την ταλαιπωρία.
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας, καθώς η παρατεταμένη έκθεση στο κρύο μπορεί να επηρεάσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις του σώματος και μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση του τραύματος.

Μείωση οιδήματος λόγω αρθρίτιδας. Αν παρουσιάζεται εκζέματα λόγω οιδήματος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, οι μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή πάγου ή / και η χρήση του μασάζ με πάγο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και του πόνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης καθώς και να βελτιώσει την μυϊκή δύναμη.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο χρήσης αυτών των τεχνικών.

Οξεία οσφυαλγία. Το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι κρύο για τον πόνο της μέσης είναι θέμα συζήτησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πόνος στην οσφύ μπορεί να προκαλείτε από πολλά αίτια. Εάν εκλύετε από τραύμα και φλεγμονή, ο πάγος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το οίδημα και τον πόνου σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ωφεληθείτε από τον πάγο αν έχετε υποστεί τράβηγμα στην μέση σας ανυψώνοντας ένα βαρύ αντικείμενο. Η εφαρμογή πάγου στην οσφυϊκή χώρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στον πόνο και τις αιμωδίες της ισχιαλγίας μειώνοντας τη φλεγμονή του ισχιακού νεύρου. Αν, όπως με τους περισσότερους ανθρώπους συμβαίνει, ο πόνος στην μέση σας δεν προκαλείται από φλεγμονή, ο πάγος πιθανώς δεν είναι ευεργετικός. Οι περισσότερες άλλες μορφές πόνου στην μέση μπορούν να αντιμετωπιστούν με θερμότητα.

Αθλητιατρική και αποκατάσταση. Σε κάποιους τραυματισμούς όπως διαστρέμματα ή μυϊκοί σπασμοί, μπορείτε να ωφεληθείτε από ένα συνδυασμό προοδευτικής εναλλαγής εφαρμογής πάγου και διατάσεων - είτε στατικών διατάσεων είτε δυναμικών / κινητικών διατάσεων. Μερικές φορές, μπορείτε ακόμη και να εκτελείτε ασκήσεις με συνεχόμενη εφαρμογή πάγου.
Ωστόσο, προσέχετε: η υπερβολική έκθεση στον πάγο μπορεί να κάνει τους μύες σας δύσκαμπτος, και το μούδιασμα μπορεί να σας οδηγήσει να κάνετε περισσότερα από όσα μπορείτε να χειριστείτε με ασφάλεια.
Αν δεν είστε έμπειροι σε αυτόν τον τύπο κρυοθεραπείας, δεν θα πρέπει να το επιχειρήσετε χωρίς την καθοδήγηση και την επίβλεψη ενός φυσιοθεραπευτή ή ορθοπαιδικού- αθλητίατρου.


ΕΙΔΗ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Εάν χρειάζεστε θεραπεία με πάγο, μπορείτε να επιλέξετε να φτιάξετε μία σακούλα από παγάκια στο σπίτι ή να την αγοράσετε από ένα φαρμακείο. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:
⦁ Παγάκια σε πλαστική σακούλα, τυλιγμένα σε μια πετσέτα
⦁ Πλαστικά φλιτζάνια νερού, κατεψυγμένα για να χρησιμοποιούνται ώστε να κυλούν πάνω στο δέρμα (για μασάζ πάγου)
⦁ Μια κατεψυγμένη πετσέτα ή σφουγγάρι (πρώτα την έχετε βρέξει)
⦁ Πακέτα πάγου, μιας χρήσης ή ξαναγεμίσματος
⦁ Κρύες συσκευασίες με γέλη
⦁ Παγοκύστες μίας χρήσης

Θυμηθείτε: μιλήστε με έναν γιατρό εάν σχεδιάζετε να εφαρμόσετε κρυοθεραπεία συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υπερβολική εφαρμογή μπορεί να είναι πιο επιζήμια από τι χρήσιμη. Αυτό συμβαίνει τόσο με τον πάγο όσο και με την θερμότητα.

Εάν έχετε ένα χειρουργικό τραύμα, ανοιχτό τραύμα, κάταγμα σε φάση πόρωσης ή ένα χρόνιο τραυματισμό όπως τενοντίτιδα, οσφυαλγία, πόνο στον αυχένα, ώμο, ισχίο ή γόνατο ή αρθρίτιδα, μιλήστε με το γιατρό σας.
Ομοίως, εάν πάσχετε από διαβήτη ή άλλες χρόνιες παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν εφαρμόσετε θερμότητα ή κρύο.

Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συντονίσετε ένα προσαρμοσμένο πλάνο θεραπείας που είναι τόσο χρήσιμο όσο και ασφαλές.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε και κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας. Ο δρ. Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος , ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση του προβλήματος σας και να δημιουργήσει ένα πλάνο θεραπείας που να λειτουργεί για σας.


Τηλέφωνα : 6973322610, 2105799000, 2102487707