Το γάλα ΚΕΦΙΡ ξεκίνησε πριν από 2000 χρόνια στη Βόρεια περιοχή του Καυκάσου ,τη Βόρεια Οσετία.Εκεί στην περιοχή μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας ,οι κάτοικοι της - Σκυθικής καταγωγής -παρασκεύαζαν το γαλα ΚΕΦΙΡ από αγελαδινό , κατσικίσιο η πρόβειο γάλα, αξιοποιώντας τους κόκκους κεφίρ μέσα σε σάκκους από δέρματα ζώων ,πήλινα αγγεία και ξύλινους κουβάδες από βελανιδιά.

Το μυστικό της παρασκευής του πέρασε από γενιά σε γενιά.Αυτό το ασυνήθιστο μαγικό ποτό ,λέγεται ότι τους δίδαξε πώς να το φτιάχνουν ο Προφήτης Μωάμεθ,καθώς πιστεύεται ότι αυτός τους έδωσε τους σπόρους .Ακόμα και ο Μάρκο Πόλο αναφέρεται στο ΚΕΦΙΡ για τις εξαιρετικές του ιδιότητες, περιγράφοντας τη θεραπευτική του αξία , στα βιβλία του για τα ταξίδια στην Ανατολή.

Έξω από τις περιοχές του Καυκάσου, το ΚΕΦΙΡ ξεχάστηκε με τα χρόνια, αλλά στις αρχές του 1900,κάποιοι Ρώσοι γιατροί ασχολήθηκαν με τις ευεργετικές ιδιότητες του ,σχετικά με τις παθήσεις του εντέρου και τη φυματίωση.Οι πρώτες επιστημονικές μελέτες δημοσιεύθηκαν στη Μόσχα στα τέλη του 1900.

Το Κεφίρ έχει αποκτήσει πολλά ονόματα ανά τον κόσμο:Snow lotus,Thibetian mushroom,Keeffir,The Grains of Prophet Mohamed,Tara,Yogurt Plant,Tibetanischer Pilz κ.α.

Οι κόκκοι ΚΕΦΙΡ είναι ένας ζωντανός οργανισμός σε διαρκή κατάσταση αναπαραγωγής,όξινο και ήπιας αλκοολικής ζύμωσης γαλακτοκομικό προιόν. Έχει γεύση γιαουρτιού και μοιάζει με το ξυνόγαλα.Πλούσιο σε πολύτιμα ένζυμα,υδατάνθρακες,πρωτείνες,βιταμίνες,μέταλλα,ιχνοστοιχεία,τροφοδοτεί το σώμα μας με δισεκατομμύρια υγιή βακτήρια (προβιοτικά).

Υποστηρίζει την εσωτερική μικροχλωρίδα, υποβοηθά την πέψη,την σύνθεση των βιταμινών και ανοργάνων συστατικών στον ανθρώπινο οργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και απομακρύνει επιβλαβή βακτήρια και ιούς.

Πηγή ασβεστίου,μαγνησίου- στοιχείου απαραίτητου για το νευρικό σύστημα,φωσφόρου καθώς και βιοτίνης που βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών της ομάδας Β από το σώμα.Περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη,γνωστό για την χαλαρωτική και ηρεμιστική του δράση στο νευρικό σύστημα ,αποτελεσματικό στις διαταραχές ύπνου και στη ΔΕΠΥ (διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας).

Υπάρχουν δυο είδη ΚΕΦΙΡ, εκείνο που υφίσταται ζύμωση σε νερό με ζάχαρη και εκείνο που ζυμώνεται σε γάλα.Παρασκευάζεται με προσθήκη σπόρων,οι οποίοι δεν είναι οi σπόροι με τη συμβατική έννοια, αλλά καλλιέργειες ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέος.

Το ΚΕΦΙΡ είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη,τα οποία δεν μπορούν να αφομοιώσουν σημαντικές ποσότητες λακτόζης του γάλακτος, που είναι το κυριώτερο σάκχαρο του .

Είναι προιόν με μικρότερη χοληστερόλη από όλα τα γαλακτοκομικά είδη.Σημαντική είναι η επίδραση του στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ,άρα και στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.Επίσης η παρουσία των προβιοτικών που περιέχει ,μειώνει τόσο τη συστολική όσο και διαστολική αρτηριακή πίεση,άρα συμβάλλει στη καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,μάλιστα ιδιαίτερα ωφέλιμο το χειμώνα,σαν μια δυνατή ασπίδα προστασίας κατά του κρυολογήματος και της γρίππης,παρέχοντας ενέργεια.

Βοηθά στην αντιμετώπιση των ασθενειών που σχετίζονται με τους πνεύμονες,τη φυματίωση και του άσθματος,Στις πρώην Σοβιετικές χώρες πολλοί γιατροί το χορηγούσαν για την προληψη χρονίων ασθενειών,καθώς και του αναπνευστικού συστήματος

Συμμετέχει στη σωστή διαχείριση και καταστροφή των ελευθέρων ριζών (οξειδωτικών στοιχείων),ζημιογόνων για το ανθρώπινο σώμα, λόγω του φολλικού οξέως και των βιταμινών Β ,τα οποία αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης του ΚΕΦΙΡ.

Βοηθά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών,των ημικρανιών,δερματικών προβλημάτων και όλων των μορφών εκζεμάτων,των εσωτερικών και εξωτερικών φλεγμονών( το προβιοτικό Lactobacillus kefiri προστατευει από τις μολυνσεις ).

Επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.Η χρήση του έχει συνδεθεί με τη μακροζωία, καθώς οι κάτοικοι του Καυκάσου οι οποίοι το χρησιμοποιύν συστηματικά ,ξεπερνούν τα 110 χρόνια ζωής.

Άριστο διαιτητικό προιόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.Ιδανικό με υψηλή διατροφική αξία γιαυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Αναστέλει την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων όπως η σαλμονέλλα και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, λόγω του περιεχομένου ενζύμου kefiran. Aποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και του δωδεκαδακτύλου.

Λόγω της βιταμίνης Κ2 που περιέχει ,η οποία μετέχει στον μεταβολισμό του ασβεστίου,μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, κατά συνέπεια των καταγμάτων μέχρι και 81%

Τέλος ,σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα ΚΕΦΙΡ μειώνει των αριθμό των ανθρωπίνων καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 56%, έναντι αντιστοίχου ποσοστού14% του γιαουρτιού.


Ελένη Παπασπυροπούλου
Φαρμακοποιός, Συντονιστής Τηλ. Κέντρο CityDoctors
Φαρμακοποιοί του Κόσμου- World Pharmacists