City Doctors

Ο ρόλος του λιπώδους ιστού στην υγεια των οστών

date_range

rolos-lipomatos-istou-sta-osta

Τα οστά και το λίπος αποτελούν δυο βασικούς ιστούς με κύριους ρόλους τη στήριξη, την προστασία, τη μόνωση,  τη θερμογένεση και την παραγωγή ενέργειας. Όμως, παρόλο που φαινομενικά επιτελούν διαφορετικό έργο, επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Το μεν λίπος χωρίζεται σε φαιό και λευκό. Βρίσκεται κάτω από δέρμα (υποδόριο) ή περιβάλλει εσωτερικά όργανα (σπλαχνικό). Τα δε οστά αποτελούν το στήριγμα του σώματος. Τη μεγαλύτερη οστική μάζα την αποκτούμε γύρω στα είκοσι και από τα πενήντα αρχίζει σιγά σιγά η απώλειά της, ώσπου, μετά την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες, χωρίς την προστασία των οιστρογόνων, επέρχεται αλλαγή της δομής και απώλεια οστού με πιθανή κατάληξη την οστεοπενία ή την οστεοπόρωση. Αυτές μπορεί να συμβούν και πριν την εμμηνόπαυση από άλλες νόσους όπως υπερπαραθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, σύνδρομο Cushing, υπογοναδισμό, παθήσεις του εντέρου - σύνδρομα δυσαπορρόφησης κλπ. Η δευτεροπαθής οστεοπόρωση, συνήθως, είναι ιατρογενής και οφείλεται σε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην καταστολή των ορμονών του φύλου, όπως συμβαίνει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ή του μαστού.

Για χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι ο λιπώδης ιστός έπαιζε το ρόλο «αποθήκης ενέργειας» και εκείνο του μηχανισμού προστασίας κατά την πτώση. Τελευταία, έχει αποδειχθεί ότι, επιπρόσθετα, εκκρίνει μια μεγάλη γκάμα ουσιών, μεταξύ αυτών κάποιες με ορμονική δράση και παίζει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού. Σε αυτές έχει δοθεί ο γενικός τίτλος λιποκίνες και ανακαλύπτονται συνεχώς καινούριες. Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές είναι η λεπτίνη, η αντιπονεκτίνη, η βισφατίνη, η ρεζιστίνη κ.α. Η πιο καλά μελετημένη είναι η λεπτίνη, η οποία δρα πάνω σε κύτταρα υπεύθυνα για την αποδόμηση του οστού, τους οστεοκλάστες αναστέλλοντας την ωρίμανσή τους, «φρενάροντας» έτσι την απώλεια οστικής μάζας. Ταυτόχρονα, μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η ίδια ορμόνη προάγει την οστική απορρόφηση. Συνεπώς, η λεπτίνη συμβάλλει στον έλεγχο της οστικής μάζας, μέσω της δυναμικής ισορροπίας μεταξύ των δυο αντίθετων δράσεων της.

Έπειτα, ο λιπώδης ιστός είναι σημείο πρόσληψης, αποθήκευσης, δράσης και μεταβολισμού των ορμονών του φύλου. Μετά την εμμηνόπαυση η μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα, που λαμβάνει χώρα στο λίπος, είναι η πιο σημαντική πηγή οιστρογόνων για τον οργανισμό, τα οποία παίζουν, έστω και πιο ασθενή από όσο πριν την εμμηνόπαυση, προστατευτικό ρόλο ενάντια στην απώλεια οστικής μάζας.

Επιπλέον, στο λιπώδη ιστό αποθηκεύεται η πολύ σημαντική για την υγεία μας βιταμίνη D, της οποίας το βασικό έργο είναι η εναπόθεση ασβεστίου στα οστά, απαραίτητου για τη σκελετική υγεία. Η διαταραχή της ισορροπίας του λιπώδους ιστού, κυρίως προς τα κάτω, επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδά της στον οργανισμό.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, να διατηρείται ένα καλό ποσοστό λίπους για το φύλο και την ηλικία, με κανονικό σωματικό βάρος, καθώς επιδρά ωφέλιμα στην σκελετική υγεία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το συνδυασμό καλής διατροφής και σωματικής άσκησης. Τα δυο άκρα, η απίσχναση (το να είναι κάποιος υπερβολικά αδύνατος) και η παχυσαρκία είναι σοφό να αποφεύγονται, καθώς το μεν πρώτο αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, λόγω έλλειψης λιπώδους μάζας, ενώ το δεύτερο κρύβει σοβαρούς κινδύνους για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog εκφράζουν τις απόψεις των υπογραφόντων τα άρθρα και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις απόψεις της οργανωτικής ομάδας του CityDoctors

search
Πώς θα χάσετε καλοκαιρινά βάρη; Καρπούζι: Ο βαρόνος του καλοκαιριού Εγκεφαλική παράλυση και ψυχοκινητική ανάπτυξη Διακοπές χωρίς να πάρουμε βάρος! Διατροφή για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα Χαλασμένα Νεογιλά Δόντια (Πρώτα Δόντια) - Γιατί Να Φτιαχτούν, Αφού Θα Τα Αλλάξει; Η διατροφή ως ασπίδα προστασίας από την άνοια Οι τύποι της εγκεφαλικής παράλυσης Κρίσεις Πανικού Μου αρέσει η μπύρα, αλλά φοβάμαι να μην κάνω... κοιλιά 7 Μύθοι για τα Γαλακτοκομικά Μάθε τι πρέπει και τι δε πρέπει να κάνεις στο παιδικό έγκαυμα Πονος στους ορχεις του παιδιού Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την θρεπτική πυκνότητα των τροφίμων; Σωστή φροντίδα ποδιών Βελονισμός και άλλες εναλλακτικές πρακτικές Καρκίνος του στόματος: Γνωρίζουμε αρκετά; Γενόσημα Φάρμακα Ψηφιακή αρθροπλαστική γόνατος Αλόη η γνήσια - Aloe Vera Ανησυχούμε Όταν... Η σημασία του κόκκινου κρέατος στη διατροφή μας Διατροφή, τρόπος ζωής και εμμηνόπαυση Ταχύτατη και ανώδυνη θεραπεία κύστης κόκκυγα με laser 6 τροφές που παίζουν σημαντικό ρόλο για τον εγκέφαλο Ονυχομυκητίαση - Νέα καινοτόμος θεραπεία Μητρικός θηλασμός. Προτάξτε το στήθος σας! Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας 6 τρόφιμα που μειώνουν την όρεξη; Βραχύς χαλινός γλώσσας και μητρικός θηλασμός

Αν είστε ειδικός στο χώρο της υγείας μπορείτε να στείλετε άρθρο για δημοσίευση στο blog@citydoctors.gr
Τα άρθρα ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.