Θεραπείες

Η κύστη κόκκυγα, αν δεν κάνει φλεγμονή, δεν υπάρχει κανείς λόγος να χειρουργηθεί. Αν όμως παρουσιάσει, έστω και μία φορά μόλυνση, πρέπει, οπωσδήποτε, να χειρουργηθεί επειδή είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξανασυμβεί.

Συντηρητική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος

Όταν το περιστατικό βρίσκεται σε οξεία φάση, ο χειρουργός προβαίνει σε διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος, ώστε να καθαριστεί η περιοχή της φλεγμονής. Η διαδικασία αυτή, συνήθως, απαιτεί, απλώς, τοπική αναισθησία. Συνήθως, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά και κάποιες φορές παυσίπονα), ενώ απαραίτητες είναι οι αλλαγές, καθημερινά, στο τραύμα και η παρακολούθηση της πορείας του.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η συντηρητική αντιμετώπιση της κύστης του κόκκυγος -με αντιβιοτικά ή / και τοπική διάνοιξη του αποστήματος- δεν αποτελεί οριστική θεραπεία της νόσου, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον συντηρητικό αυτό τρόπο το αίτιο που προκάλεσε την κύστη, δηλαδή η παρουσία τριχών μέσα στην κύστη και το τοίχωμα της που πρέπει να εξαλειφθεί. Αντίθετα, η υποχώρηση της φλεγμονής με φάρμακα ή διάνοιξή της αποτελεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα, με τις περισσότερες πιθανότητες, μελλοντικά, να αναπτυχθούν πολλαπλά συρίγγια και η χρόνια, πλέον, αυτή κατάσταση να επιφυλάσσει στον ασθενή συχνές υποτροπές.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι πάντα χειρουργική

Όταν υποχωρήσει η φλεγμονή, τότε μόνον ο ασθενής θα πρέπει να προχωρήσει σε χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης του κόκκυγος και των συριγγίων που πιθανώς έχουν αναπτυχθεί, με τη μέθοδο που θα του υποδείξει ως καταλληλότερη για την περίπτωσή του ο εξειδικευμένος χειρουργός.

Οι διαφορετικές Χειρουργικές Προσεγγίσεις

Σκοπός της χειρουργικής επέμβασης στην κύστη κόκκυγος είναι να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους υπάρχοντες πόρους και τα συρίγγια, ώστε να εκμηδενισθεί σχεδόν η πιθανότητα υποτροπής, κάτι που επιτυγχάνεται, κυρίως, με τις πιο σύγχρονες χειρουργικές προσεγγίσεις.

Πριν την επέμβαση: Η χαρτογράφηση της κύστης

Πριν το χειρουργείο, γίνεται πολύ προσεκτική χαρτογράφηση της περιοχής, ώστε να αναγνωριστεί πλήρως η κοιλότητα της κύστη αλλά και, συγχρόνως, να ανευρεθεί η ακριβής πορεία των διακλαδώσεων, δηλαδή των συριγγίων της. Σε περίπλοκες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο σκιαγραφικό υγρό, όπως το μπλε του μεθυλενίου, που θα βάψει τους ιστούς και θα μας βοηθήσει στην πλήρη αφαίρεσή τους κατά το χειρουργείο.

Είδη επεμβάσεων στην κύστη του κόκκυγος

Κλασσικές Χειρουργικές μέθοδοι – Χειρουργική αφαίρεση της κύστης

Οι διαθέσιμες κλασσικές χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν ΠΑΝΤΑ τομή και αφαίρεση της κύστης και οι τεχνικές διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η κοιλότητα που προκύπτει.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η πιο συνηθισμένη μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος ήταν η χειρουργική εκτομή της κύστης μαζί με τους συριγγώδεις πόρους. Αυτό το είδος επέμβασης δημιουργεί μία μεγάλη τραυματική επιφάνεια που μένει συνήθως ανοικτή και αφήνεται να κλείσει μόνη της μετά από ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου δύο μηνών).

Οι παραλλαγές της κλασσικής μεθόδου

 1. Η «ανοιχτή μέθοδος», στην οποία η κοιλότητα που μένει μετά την αφαίρεση παραμένει ανοιχτή χωρίς ράμματα. Είναι η πιο προτιμητέα από τους περισσότερους χειρουργούς, καθώς ελέγχεται καλύτερα η επούλωση και έχει τις λιγότερες υποτροπές.
 2. Η «κλειστή μέθοδος», στην οποία κλείνεται η κοιλότητα πλήρως με ράμματα.
 3. Ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων, δηλαδή ένα τμήμα ανοικτό και ένα άλλο κλειστό, που το προτιμούμε σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων κύστεων για να επιταχύνουμε την επούλωση.
 4. Η «ημίκλειστη μέθοδος», στην οποία, με ένα ειδικό τρόπο ραφής, περιορίζεται η κοιλότητα, ενώ συγχρόνως, παραμένει ένα τμήμα της ανοικτό. Δεν την εφαρμόζουμε διότι, τελικά, αφήνει μια δύσμορφη κοιλότητα στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία φαίνεται ακόμα και κάτω από το μαγιό.

Η απλοποιημένη, κλασική μέθοδος

Στη δική μας καθημερινή πρακτική, ήδη από το 2009, αλλά ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις (ποσοστό μικρότερο από 5%) που προβαίνουμε σε χειρουργική αφαίρεση της κύστης κόκκυγα, αυτό μπορεί να γίνει και στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία.
Ο ασθενής φεύγει άμεσα, μετά από λίγη ώρα, πηγαίνει στο σπίτι του και δεν χρειάζεται καμία νοσηλεία. Την επόμενη μέρα, κάνουμε μια αλλαγή, εμείς στο ιατρείο και από τη μεθεπόμενη ημέρα, ο ασθενής πλένεται μόνος του στο σπίτι. Αυτή ήταν η τακτική μας στην ανοικτή μέθοδο αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα, την οποία είχαμε απλοποιήσει και το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια  επίσκεψη στο ιατρείο κάθε 10 ημέρες για να βεβαιωθούμε ότι η επούλωση προχωρά κανονικά. Η πλήρης επούλωση απαιτούσε ένα με δύο μήνες, ανάλογα με το μέγεθος της κύστης κόκκυγα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η όλη διαδικασία, για κάποιον που ήθελε να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα της κύστης κόκκυγα, ήταν μια περιπέτεια, με πολύ πόνο και ταλαιπωρία.

Σήμερα, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του χειρουργού για να ανακουφίσει τον πάσχοντα εύκολα, χωρίς πόνο και με μηδενική σχεδόν πιθανότητα επιπλοκών και το κυριότερο οριστικά –η μέθοδος της ενδοσκοπικής θεραπείας με Laser– είναι εντυπωσιακό ότι μεγάλο ποσοστό χειρουργείων στην κύστη κόκκυγος διενεργούνται ακόμα με την κλασική μέθοδο εκτομής της κύστης, με γενική αναισθησία, νοσηλεία στο νοσοκομείο, καθημερινές αλλαγές του τραύματος στα ιατρεία ή τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, πόνο για τον ασθενή και πολύμηνη αναμονή έως την επούλωση του τραύματος.

Ενδοσκοπική θεραπεία με Laser στην κύστη κόκκυγος

Τα τελευταία χρόνια, η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι ελάχιστα επεμβατική, και επιτυγχάνει την εξάχνωση της κύστης, χωρίς ανοικτά τραύματα και τομές, τελείως ανώδυνα, και χωρίς την απίστευτη ταλαιπωρία των καθημερινών αλλαγών του τραύματος.

Με τη νέα αυτή τεχνική, η σύντομη επέμβαση -15 έως 30 λεπτά το πολύ- μπορεί να διενεργηθεί από τον εξειδικευμένο χειρουργό στο άρτια εξοπλισμένο ιατρείο μας, με τοπική αναισθησία. Δεν υπάρχει ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο, νοσηλείας ή γενικής αναισθησίας. Δεν υπάρχουν τομές, δε χρειάζονται αλλαγές και την επόμενη ημέρα ο ασθενής πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Ο ασθενής έρχεται στο ιατρείο μας για επανεξέταση μία φορά, δύο μέρες μετά την επέμβαση και μετά από μία εβδομάδα δε φαίνεται απολύτως τίποτα με το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα να είναι άριστο.

Η διαδικασία της ενδοσκοπικής θεραπείας

Ο εξειδικευμένος χειρουργός μετά την αξιολόγηση του περιστατικού, αφού κρίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος (πρακτική που ισχύει για την εφαρμογή κάθε  μεθόδου και τεχνικής στη χειρουργική), προχωρά και εδώ στη χαρτογράφηση της κύστης που αναφέραμε παραπάνω αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε στην κλασική ανοικτή χειρουργική προσέγγιση. Κατά την ενδοσκοπική θεραπεία, προχωράμε σε χαρτογράφηση της κύστης και των συριγγίων, η οποία πρέπει να είναι απολύτως σωστή και λεπτομερέστατη, σε συνεργασία με τον ειδικό ακτινολόγο, εξειδικευμένο στον υπέρηχο.

Να διευκρινίσουμε ότι δεν απαιτείται άλλη απεικονιστική εξέταση, όπως μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Με την εισαγωγή ειδικής μικροσκοπικής κάμερας εντός του συριγγίου, έχει τρισδιάστατα την εικόνα της βλάβης σε HD οθόνη και μπορεί με εξαιρετική ακρίβεια να απομακρύνει τρίχες ή τμήματα ιστών εντός του συριγγίου που αποφράσουν τον πόρο.

Στη συνέχεια της χειρουργικής αυτής φάσης, καταστρέφεται εκ των έσω ο συριγγώδης πόρος και οι διακλαδώσεις του, αφαιρείται το επιθήλιο και καθαρίζεται με ακρίβεια και οριστικά η βλάβη με τη χρήση της ακτίνας του laser, που στέλνει την ενέργεια μέσω της ειδικής οπτικής ίνας του, περιμετρικά και όχι ευθεία μπροστά, όπως τα υπόλοιπα είδη laser.

Άμεσα επιστρέφει ο πάσχων στην καθημερινή ρουτίνα του, αφού δεν υπάρχει καθόλου πόνος και ανοιχτό τραύμα.

Μειονεκτήματα της Ενδοσκοπικής Θεραπείας της κύστης κόκκυγος

Η μέθοδος της Ενδοσκοπικής Θεραπείας δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα. Η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας και την οριστική επίλυση της πάθησης είναι η πολύ λεπτομερής και απολύτως σωστή χαρτογράφηση της κύστης και των συριγγίων, σε συνεργασία πάντα με τον ειδικό ακτινολόγο, εξειδικευμένο στον υπέρηχο.

Πλεονεκτήματα της Ενδοσκοπικής Θεραπείας της κύστης κόκκυγος

Η Ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις κλασικές μεθόδους εκτομής της κύστης:

 • εντελώς ανώδυνηεπέμβαση
 • γίνεται με τοπική αναισθησία
 • δε γίνονται τομές
 • δε χρειάζονται ράμματα
 • δεν απαιτούνται παυσίπονα μετεγχειρητικά
 • αποφεύγεται η ταλαιπωρία των καθημερινών αλλαγών του τραύματος
 • η πλήρης επούλωση επιτυγχάνεται, συνήθως, σε μία εβδομάδα
 • το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο
 • επιστρέφει ο ασθενής άμεσα στην καθημερινότητα του
 • είναι οριστική λύση
 • υπάρχει άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών

Η ενδοσκοπική θεραπεία με Laser αποτελεί μία καινοτομία που προσφέρει πολλά οφέλη στον ασθενή αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε τι διαφέρει και υπερέχει το ενδοσκοπικό θεραπευτικό Laser

Πρέπει απαραίτητα να γίνει διάκριση μεταξύ των χειρουργικών laser, δηλαδή των laser τομής ιστών, που είναι κοπτικά και του ενδοσκοπικού θεραπευτικού Laser με την ίνα φωτός.

Συχνά, γίνεται λόγος για «Θεραπεία της κύστης κόκκυγος με Laser» χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για ενδοσκοπικό θεραπευτικό Laser ή για χειρουργικό Laser, που στην περίπτωση αυτή απλώς αντικαθιστά το νυστέρι και η επέμβαση δε διαφέρει από την κλασική, ανοικτή χειρουργική προσέγγιση.

Το ενδοσκοπικό θεραπευτικό Laser είναι μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που βασίζεται στη θεραπευτική δράση του Laser, που προκαλεί επούλωση της κύστης κόκκυγος και των συριγγίων της και αντικαθιστά την κλασσική χειρουργική αποκατάσταση, σε πολύ μεγάλο ποσοστό των περιστατικών.

Η οπτική ίνα του laser έχει συγκεκριμένη ισχύ και ένταση, ανάλογα με το κάθε περιστατικό, δεν προκαλεί βλάβη στους γειτονικούς ιστούς, αντίθετα η διαδικασία φωτοπηξίας έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση και ταυτόχρονα εξαχνώνει τα τοιχώματα της κύστης και των συριγγίων, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά γρήγορη και οριστική επούλωση της πληγής.

Ενδοσκοπική Θεραπεία της κύστης κόκκυγος: Μέθοδος εκλογής για τις περισσότερες περιπτώσεις

Με την τεχνική laser, αντιμετωπίζουμε πάνω από το 95% των περιπτώσεων. Θα υπάρξουν βέβαια και κύστες που θα έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος ή έντονη φλεγμονή ή πολλαπλά συρίγγια. Για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, θα διατηρήσουμε την ανοικτή μέθοδο, πάλι όμως με τοπική αναισθησία, στο ιατρείο, χωρίς νοσηλεία και ο ασθενής μας θα πλένει άφοβα την περιοχή από τη δεύτερη ημέρα μετά το χειρουργείο.

Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα με Laser αποτελεί την πλέον σύγχρονη μορφή θεραπείας, τη μέθοδο εκλογής για την πάθηση. Είναι μία θεραπεία με εξαιρετική ακρίβεια που συμβάλλει καθοριστικά στην οριστική αντιμετώπιση μίας πάθησης που δεν αποτελεί αισθητικό θέμα αλλά ζήτημα υγείας.