Ο πόνος στον ώμο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, είναι λοιπόν βασικό να μην «βαφτίζουμε» οποιονδήποτε πόνο τενοντίτιδα ή αρθρίτιδα ή περιαρθρίτιδα που είναι όρος ξεπερασμένος στη σύγχρονη αρθρογραφία. Είναι αναγκαίο να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τον ώμο για να βρούμε τι ευθύνεται σε κάθε περίπτωση. Μπορεί να υπάρχει μια τενοντίτιδα υπερακανθίου (ή σε κάποιον άλλο τένοντα), μπορεί να υπάρχει σύνδρομο πρόσκρουσης δηλαδή ΄΄τριβή΄΄ του ορογόνου θύλακα ή και των τενόντων κάτω απ' το ακρώμιο λόγω κακής θέσης της ωμοπλάτης, μπορεί να έχουμε κάποιο ''μπλοκάρισμα'' στην κίνηση της άρθρωσης ή κάποιας βοηθητικής άρθρωσης όπως πχ η ακρωμιοκλειδική άρθρωση.

Κάθε διάγνωση έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά άρα και διαφορετική θεραπεία!

Λιγότερο συχνές αιτίες μπορεί να είναι η τενοντίτιδα του δικεφάλου, κάποιο υπεξάρθρημα με συνοδό αστάθεια της άρθρωσης, αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

Ο ώμος αποτελεί μία απ' τις πιο σύνθετες αρθρώσεις, αν όχι την πιο σύνθετη, εξαιτίας της ανατομικής του πολυπλοκότητας, του μεγάλου εύρους κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις και της άμεσης σχέσης του με την ωμοπλάτη και την κίνηση της.

Αυτά τα στοιχεία είναι που κάνουν τον ώμο μας να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ' τον πολύ καλό μυικό έλεγχο (για την ακρίβεια νεύρομυικό, για το πώς δηλαδή ο εγκέφαλος πρώτα από όλα ελέγχει το μυικό σύστημα και την κίνηση) τόσο για την κίνηση του, όσο και για την σταθεροποίηση της κεφαλής του βραχιονίου (το οστό του χεριού μας) μέσα στην άρθρωση.

Μέσα απ’ τη μεθοδική αξιολόγηση και τη λήψη ιστορικού εντοπίζουμε την αιτία του πόνου και φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης εξειδικευμένο για κάθε ασθενή

Ανάλογα με το πρόβλημα μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. Τεχνικές κινητοποίησης (manual therapy) στην άρθρωση του ώμου ή στην ωμοπλάτη για την βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης και την απελευθέρωση από τυχόν περιορισμούς!
  2. Μάλαξη ή/και τεχνικές χαλάρωσης των μυών και της περιτονίας στην περιοχή (trigger point therapy)
  3. Ασκήσεις νευρομυικού συντονισμού των μυών του ώμου και της ωμοπλάτης καθώς και ενδυνάμωση
  4. Πλήρης ενημέρωση- εκπαίδευση του ασθενή για το τι έχει, πρόγνωση, τι πρέπει να αποφεύγει και τι να κάνει ώστε να θεραπευτεί!

Μην "σκεπάζετε" άλλο το πρόβλημα με αντιφλεγμονώδη και ενέσεις, ελάτε να σας δείξουμε πως θα θεραπεύσετε το πρόβλημα και θα ξεχάσετε τον πόνο όπως πάρα πολλοί ασθενείς μας!