Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Μιχάλης Τουμπής, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τόνισε πως η τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου κρίνεται αναγκαία έτσι ώστε οι άνθρωποι να ζουν σε ένα πιο υγιές περιβάλλον που θα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης θανατηφόρων ασθενειών σχετικών με το κάπνισμα. 

Αναφερόμενος στις προηγούμενες αντικαπνιστικές διατάξεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, θεωρεί πως «ο νόμος δεν ήταν αποτυχία, απέτυχε η εφαρμογή στην ελληνική επικράτεια».

Επισήμανε πως στη νέα διάταξη για το παθητικό κάπνισμα, που θεωρείται βλαπτικό για την υγεία, θα περιλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό κάπνισμα, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αβλαβές, αλλά υπάρχουν ενδείξεις που το καθιστούν εξίσου καταστροφικό, γι’ αυτό και εντάσσεται στις απαγορεύσεις.  

Πρόσθεσε μάλιστα πως ένα προϊόν δεν μπορεί να πωλείται και να διαφημίζεται ως αβλαβές. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες που θα αποδεικνύουν ότι δεν είναι αβλαβές και ύστερα είναι επιτρεπτό να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας υπογράμμισε πως αυτό που χρειάζεται εκτός από τους νόμους και τις απαγορεύσεις είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι δράσεις του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε σύμφωνος με ό,τι αφορά την ένταξη του ηλεκτρονικού καπνίσματος μέσα στις απαγορεύσεις.

«Στόχος όλων των απαγορεύσεων σε ελληνικό και οικουμενικό επίπεδο είναι οι νέοι». Σημείωσε πως με την απαγόρευση της χρήσης στους κλειστούς ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους , αλλά και με την αύξηση της τιμής του τσιγάρου, μειώθηκε η συχνότητα των νέων καπνιστών.

Ο κ. Τουμπής αποδέχεται και υποστηρίζει την καθιέρωση αυτού του μέτρου στην Ελλάδα. Ανέφερε, τέλος πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και ο αριθμός των νέων που αναζητούν βοήθεια σε ειδικά ιατρεία για τη διακοπή του καπνίσματος, τα οποία μάλιστα είναι πολύ περισσότερα από ό,τι πριν από δεκαπέντε με είκοσι χρόνια.

Πηγή
https://www.newsbeast.gr/health/arthro/3446930/exisou-vlaptiko-me-to-tsigaro-to-ilektroniko-kapnisma