Προτού γίνει γνωστό ως "Μπλέ Ζώνη", δηλαδή μια περιοχή όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν ασυνήθιστα μακρά και υγιή ζωή, το νησί της Ικαρίας ήταν άγνωστο στους περισσότερους Αμερικανούς. Αλλά τα τελευταία χρόνια η Ικαρία έγινε αντικείμενο μελέτης επιστημόνων και δημοσιογράφων ανά τον κόσμο, οι οποίοι προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά των αιωνόβιων κατοίκων της.

Ένα από αυτά είναι η Μεσογειακή διατροφή που ακολουθούν. Η Μεσογειακή διατροφή, διατροφή που κληρονομήσαμε από τους γονείας μας, χαρακτηρίζεται από τα εξής: υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά ολικής άλεσης, φασόλια, καρύδια, διάφορους σπόρους, ελαιόλαδο ως της κύρια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, μικρή ποσότητα κρασιού, μέτρια ποσότητα πουλερικών, ψαριού και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος.

Σύμφωνα με μελέτες, η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τη καρδιαγγειακή θνητότητα, δηλαδή μειώνει την επίπτωση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων, την επίπτωση διαφόρων μορφών καρκίνου (του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του στοματοφάρυγγα) και τέλος βελτιώνει μεταβολικές παραμέτρους, όπως το σακχαρώδη διαβήτη και παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί επιδημία της εποχής μας, καθώς υιοθετούμε όλο και περισσότερο έναν τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από έλλειψη άσκησης και ανθυγιεινή διατροφή. Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών επεισοδίων, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και πρόωρου θανάτου. Η αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας σε όλο και νεαρότερες ηλικίες οδηγεί σε μαζική εξάπλωση του συνδρόμου.

Πως θα καταλάβετε αν πληρείτε τα κριτήρια διάγνωσης του μεταβολικού συνδρόμου;

Αν παρουσιάζετε 3 από τα 5 ακόλουθα:

  1. Περίμετρο μέσης πάνω από 102 εκατοστά στους άντρες και πάνω από 88 στις γυναίκες
  2. Σάκχαρο νηστείας πάνω από 100mg/dl.
  3. HDL (καλή χοληστερίνη) κάτω από 40 mg/dl στους άντρες και κάτω από 50mg/dl στις γυναίκες.
  4. Τριγλυκερίδια πάνω από 150mg/dl
  5. Αρτηριακή πίεση πάνω από 130/85 mmHg.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τη σημασία της τακτικής ιατρικής παρακολούθησης και αξιολόγησης, καθώς σε ένα περιοδικό εργαστηριακό έλεγχο μπορεί να προκύψουν οριακές και όχι παθολογικές τιμές εξετάσεων, τις οποίες ο ασθενής δεν μπορεί μόνος του να αξιολογήσει και τις θεωρεί φυσιολογικές, ενώ μπορεί να εντάσσονται στα πλαίσια ενός πιθανού μεταβολικού συνδρόμου.

Ένας αιωνόβιος Ικαριώτης, όταν ερωτήθηκε τι είπαν οι γιατροί σην Αμερική για το πως ξεπέρασε τον καρκίνο πνεύμονα απάντηση: "Γύσιρα στην Αμερική 25 χρόνια μετά. Δεν μπόρεσα να πάρω απάντηση, γιατί οι γιατροί μου είχαν όλοι πεθάνει..." New York Times, the Island where people forget to die (μετάφραση: Το νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν)

Βιβλιογραφία:

1.Adherence to Mediterranean diet and a risk of cancer: a systematic review and meta-analysis of observation studies. Int J Cancer 2014:135 (8):1884
2.The Mediterranean diet, it's components and cardiovascular disease. Am J Med 2015:1128 (3):229
3. The New York Times Magazine Oct 24, 2012, the Island where people forget to die
4. Uptodate, The metabolic sydrome.