Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος περιγράφεται ως μια κύστη ή ένα απόστημα κοντά ή πάνω στη γενέθλιο σχισμή των γλουτών, η οποία συχνά περιέχει τρίχες και κατεστραμμένο δέρμα. Αποτελεί  μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγος, η οποία δημιουργείται από την ανάπτυξη τριχών μέσα στο δέρμα με έντονα τα σημάδια μόλυνσης.

Πόσο συχνά εμφανίζεται και σε ποιες ομάδες ανθρώπων;

Όπως έχει διαπιστωθεί από διάφορες επιστημονικές έρευνες, η κύστη κόκκυγα:
 • Έχει συχνότητα εμφάνισης περίπου 26 ασθενείς ανά 100.000 άτομα.
 • Επηρεάζει πολύ περισσότερο τους άνδρες (8 στους 10) σε σχέση με τις γυναίκες.
 • Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 15 και 30 ετών.
 • Παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα άτομα ή εκείνους που κατατάσσονται ως υπέρβαροι.
Η υπερβολική εφίδρωση σε συνδυασμό με παρατεταμένη καθιστική, αδρανή ζωή και κακές συνθήκες υγιεινής μπορεί να συμβάλει, επίσης, σε ανάπτυξη μιας κύστης κόκκυγος.
Στην ομάδα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται και άτομα με οικογενειακό ιστορικό της ίδιας πάθησης, καθώς επίσης και άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένες περιόδους καθιστικής εργασίας

Ποιες είναι οι αιτίες πίσω από την Κύστη Κόκκυγος;

Η επιστημονική άποψη για τις πρωταρχικές αιτίες που προκαλούν μια κύστη κόκκυγος σε γενικές γραμμές είναι:
 • η υπερβολική πίεση,
 • η τριβή
 • ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής.
Αυτές οι πρωταρχικές αιτίες πιστεύεται ότι διευκολύνουν την αντίστροφη (προς τα μέσα) ανάπτυξη της τρίχας, προδιαθέτοντας τα άτομα είτε να αναπτύξουν κύστη κόκκυγος ή να διεγείρουν ήδη υπάρχουσες κύστεις.

Τι συμπτώματα έχει η Κύστη Κόκκυγος;

Τα συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγος ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, αν μια κύστη κόκκυγος έχει μολυνθεί, συμβαίνουν τα εξής:

Στην αρχή ο ασθενής παρατηρεί στο τελευταίο άκρο της σπονδυλικής του στήλης, δηλαδή στον κόκκυγα, κάποιο μικρό και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο πρήξιμο το οποίο δημιουργεί μια ευαισθησία στην περιοχή την ώρα που κανείς κάθεται.

Η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ενοχλητική και από μικρό και ανεκτό πρήξιμο παίρνει τεράστιες διαστάσεις με τη δημιουργία διογκωμένης, σκληρής, ισχυρά επώδυνης μάζας με φλεγμονή και οίδημα (απόστημα).

Οίδημα ή απόστημα σημαίνει (εκτός από ισχυρό πόνο), επί πλέον εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (ή όπως αλλιώς λέγεται συρίγγιο), το οποίο, συνήθως, μυρίζει πολύ άσχημα. Η εκροή γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή με την ρύπανση του εσωρούχου.

Μια κύστη κόκκυγος αποτελεί μια πολύ επώδυνη κατάσταση με συνεχείς υποτροπές. Ωστόσο, σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρούνται ασθενείς των οποίων η κύστη κόκκυγος είναι σχεδόν χωρίς συμπτώματα σε φλεγμονή, σε οίδημα και πόνο. Ίσως το μόνο εύρημα μπορεί να είναι ένα «λακκάκι» ή ένα «άνοιγμα» στο δέρμα κοντά στη σχισμή των γλουτών.

Πώς θεραπεύεται η Κύστη Κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες για πλήρη ίαση πάθηση, καθώς η σύγχρονη κλασική ιατρική δυσκολεύεται να δώσει μια οριστική θεραπεία.

Και τούτο διότι:

 • Τα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα δεν την επηρεάζουν ιδιαίτερα.
 • Παροχετεύοντας το υγρό της κύστης δεν σημαίνει και απαλλαγή από την μόλυνση εντός του έλκους.
 • Το έλκος που έχει δημιουργηθεί δεν επουλώνεται εύκολα λόγω θέσεως και υφής.
 • Τα συρίγγια που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή αποτελούν επίσης πολύ δύσκολο έργο στην επούλωση.
 • Μια χειρουργική επέμβαση εκτομής αυτού του είδους έχει κινδύνους αποτυχίας ή υποτροπής.
 • Οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί εκτός του ότι παρουσιάζουν συμπτώματα μεταχειρουργικού πόνου, βραδείας επούλωσης και παρατεταμένου οιδήματος απαιτείται επίσης πολύ χρόνο ανάρρωσης με τον ασθενή ξαπλωμένο σε πρηνή (μπρούμυτα) θέση.

Μέχρι πρότινος η αφαίρεση της κύστης με νυστέρι, ραδιοσυχνότητες ή χειρουργικά laser αποτελούσε μονόδρομο. Το πρόβλημα ήταν ότι η αφαίρεση της Κύστης άφηνε μια ευμεγέθη ουλή που χρειάζονταν αρκετές μέρες – έως και μήνες – για να επουλωθεί, μετά από καθημερινούς σχεδόν χειρουργικούς καθαρισμούς.

Αυτό έρχεται να αλλάξει η πρωτοποριακή μέθοδο της Ενδοσκοπικής Εξάχνωσης της Κύστης Κόκκυγος με τη χρήση του θεραπευτικού laser FiLac.

Τι είναι η Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος;

Η Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος είναι κυριολεκτικά μια μη επεμβατική μέθοδος, η οποία δεν απαιτεί καμία τομή, δεν αφήνει στον ασθενή καμία ουλή και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Επιπλέον, ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις φυσιολογικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς του μετά από μια ώρα, μπορεί να κάθεται και δεν χρειάζεται αλλαγές σε γάζες και άλλα επιθέματα!

Το κλειδί στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της θεραπείας αυτής, είναι ο συνδυασμός της ενδοσκοπικής μεθόδου με τη χρήση θεραπευτικών laser.

Η Κύστη Κόκκυγα αφαιρείται με laser;

Η πραγματική ενδοσκοπική θεραπεία με laser δεν έχει να κάνει με χειρουργικά – κοπτικά laser. Στην πραγματικότητα έχει τεράστια διαφορά. Είναι κυριολεκτικά μια μη επεμβατική μέθοδος, πλήρως ανώδυνη και η καθαρά θεραπευτική δράση του laser συντελεί εμφανέστατα στην θεαματική επούλωση της κύστης κόκκυγος.

Όπως είναι γνωστό, τα θεραπευτικά laser διαφέρουν, μεταξύ άλλων, από τα χειρουργικά laser στην ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι, με ένα θεραπευτικό laser έχουμε μόνο τη δυνατότητα θεραπείας ενός παθολογικού ιστού ενώ με ένα χειρουργικό laser την αφαίρεσή του από τον υπόλοιπο οργανισμό.

Πάνω σε αυτό στηρίζεται η νέα επαναστατική μέθοδος Ενδοσκοπική Εξάχνωση της Κύστης Κόκκυγος με το θεραπευτικό laser FiLac.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Μέσα από μια οπή στο δέρμα, που συνήθως υπάρχει σε κάθε κύστη του κόκκυγος μετά από μια φλεγμονή αυτής (συρίγγιο της κύστης), εισέρχεται ένα πολύ λεπτό ενδοσκόπιο, περίπου 3 χιλιοστών. Με το ενδοσκόπιο αυτό μπορούμε να δούμε εσωτερικά το συρίγγιο και κατ’ επέκταση την κύστη.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καθαρίσουμε εσωτερικά την κύστη από το υλικό της που συνήθως είναι τρίχες ή θύσανοι τριχών.

Αφού η κύστη καθαριστεί από τις τρίχες και όλους τους φλεγμονώδεις ιστούς, από την ίδια μικροσκοπική οπή του δέρματος εισάγεται μια οπτική ίνα laser, η οποία εκπέμπει συγκεκριμένη ενέργεια, ένταση φωτός και συγκεκριμένο βάθος και έκταση.

Η φωτοπηξία που ακολουθεί εντός της κύστης έχει ως αποτέλεσμα την εξάχνωση της κάψας εσωτερικά της κύστης και την τέλεια επούλωσή της σε περίπου μια εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος πρέπει να υποστηρίζεται από ιδιόκτητο εξοπλισμό του χειρουργού που ο τελευταίος οφείλει να έχει στο ιατρείο του.

Έτσι, αν ο χειρουργός χρειαστεί να επέμβει ξανά σε ένα μικρό σημείο της κύστης να μπορεί να το κάνει μέσα σε δευτερόλεπτα, εύκολα και δίχως την παραμικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή στο ιατρείο του.

Γι’ αυτό, παρότι ιδανική ως προς το τελικό αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη μέθοδος αποφεύγεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των χειρουργών που επιλέγουν να εφαρμόζουν την αρκετά τραυματική προσέγγιση των κοπτικών laser.

Τι πρέπει να προσέχω ή να αποφεύγω για να μην ξαναγίνει η κύστη;

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι μια ολοκληρωμένη θεραπεία με laser δεν προσφέρει έδαφος για υποτροπές, η καλή υγιεινή της ιεροκοκκυγικής περιοχής είναι σημαντική για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μιας κύστης κόκκυγος και της επανεμφάνισής της.

Δασύτριχα άτομα πρέπει να κρατούν την περιοχή καθαρή και στεγνή. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιοι πολύ δασύτριχοι ασθενείς προχώρησαν σε μια αποτρίχωση της περιοχής φοβούμενοι μην τους ξανασυμβεί το ίδιο.

Παχύσαρκα άτομα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση, ανάπτυξη και υποτροπή της κύστη κόκκυγος διατηρώντας το βάρος του σώματός τους σε φυσιολογικά επίπεδα.