ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ Α ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΤΙΚΑ ΦΛΟΓΑΣ, ΦΘΑΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ  ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ S ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ: ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΔΥΣΜΕΝΩΣ ΤΗΝ  ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η φυσιολογική σύλληψη προϋποθέτει την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού συνολικά και την επιμέρους καλή λειτουργία του γεννητικού συστήματος. Παρά την αποτελεσματικότητα των θεραπειών στην πλειοψηφία των σαλπιγγικών φλεγμονών των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων και συστηματικών νοσημάτων και την αποκατάσταση διαιτητικών στερήσεων που αποτελούσαν τις βασικές αιτίες υπογονιμότητας κατά τον εικοστό αιώνα, τα ποσοστά υπογονιμότητας του γενικού πληθυσμού αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό στον αιώνα που διανύουμε. Σύνθετοι παράγοντες ευρίσκονται στην ρίζα του φαινομένου. Αυξανόμενος αριθμός μελετών ενοχοποιεί ευρέως διαδεδομένους ρυπαντές και χημικές ουσίες που έχουν τον ρόλο του ενδοκρινικού και μεταβολικού διαταράκτη στο ανθρώπινο σώμα μειώνοντας την ενεργειακή του εφεδρεία.

 Τα χημικά φάρμακα και οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη αναπαραγωγή επιχειρούν συχνά να θεραπεύσουν το σύμπτωμα της υπογονιμότητας χωρίς να παρεμβαίνουν στην αιτία που το προκαλεί. Αυτό συντελεί στην αναπαραγωγή ενός κύκλου εργασιών με υψηλή κερδοφορία που περιλαμβάνει ιατρικές σχολές κυβερνήσεις βιομηχανικές μονάδες φαρμακευτικές εταιρείες κέντρα αναπαραγωγής.

 Παρά ταύτα, η ιατρική και η ανθρώπινη κοινωνία έχει ολοένα και λιγότερο την πολυτέλεια να αγνοεί αυξανόμενα επιδημιολογικά δεδομένα και έρευνες που υποδηλώνουν ότι συνήθεις χημικές ουσίες που ευρίσκονται στο περιβάλλον επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία και ιδιαιτέρως την αναπαραγωγική υγεία.

Υπό το φως πρόσφατων δεδομένων ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων FDA αλλάζει το πλαίσιο διακίνησης αντηλιακών προϊόντων. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή του, από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αντηλιακών προϊόντων, μόνο δύο (τα zinc oxide and titanium dioxide) έχουν αποδειχτεί ασφαλείς.

Για τα συστατικά PABA και trolamine salicylate υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι δεν είναι ασφαλή και το FDA απαγορεύει την χρήση τους στις ΗΠΑ. Για ένα ευρύ φάσμα  χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται  σε αντηλιακά προϊόντα τα δεδομένα ασφάλειας είναι ανεπαρκή. Πρόκειται για τα συστατικά cinoxate, dioxybenzone, ensulizole, homosalate, meradimate, octinoxate, octisalate, octocrylene, padimate O, sulisobenzone, oxybenzone.

Οι ουσίες αυτές ενδέχεται να συνδέονται με καρκινογενέσεις, διαταραχές γονιμότητας, ενδοκρινικά προβλήματα, αναπτυξιακές διαταραχές και πρέπει πλέον να εγγράφονται σε εμφανές σημείο στη συσκευασία των προϊόντων. Είναι ευθύνη του καταναλωτή να αγοράσει ή όχι το προϊόν με τις αναγραφόμενες ουσίες έως την διεξαγωγή περισσότερων ερευνών.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων FDA που θεσπίζει πιο αυστηρό πλαίσιο για τα αντηλιακά προϊόντα, δύο νέες μελέτες ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα:

  1. Σύμφωνα με μελέτη που αφορούσε υγιείς εθελοντές, πραγματοποιήθηκε από την ιατρική ερευνητική ομάδα του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Jama στις 06/05/2019 (Murali Κ. Matta και συν.), εντοπίζει ανησυχητική αύξηση της συγκέντρωσης ενεργών συστατικών των αντηλιακών προϊόντων στο αίμα λόγω συστηματικής απορρόφησης μέσω του δέρματος, σε συνθήκες μέγιστης χρήσης. Τα συστατικά αυτά ενδέχεται να είναι δυνατόν στις αυξημένες αυτές συγκεντρώσεις να διαταράξουν την ανδρική και γυναικεία αναπαραγωγική υγεία.
  2. Σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου 2019 του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές (Marya Zlatnik και συν.) η έκθεση σε διφαινόλη A (BPA), μια ένωση που χρησιμοποιείται συχνά σε πλαστικά και συσκευασίες τροφίμων, προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες, ενδοκρινικές διαταραχές, υπογονιμότητα και συνδέεται και με την επιδημία της παχυσαρκίας στα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης.  

Η BPA είναι μόνο μία από τις προβληματικές ενώσεις των προϊόντων και του περιβάλλοντος μας. Άλλες τέτοιες ουσίες είναι τα επιβραδυντικά φλόγας, οι φθαλικές ενώσεις και η δισφαινόλη S, που ευρίσκεται συχνά σε προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως απαλλαγμένα από BPA. Οι άνθρωποι που ευρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια μπορούν να μειώσουν την έκθεση στις ουσίες αυτές καταργώντας την πολυήμερη αποθήκευση τροφίμων σε πλαστικές συσκευασίες, χρησιμοποιώντας βιολογικά τρόφιμα, μειώνοντας την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και κρεάτων, αυξάνοντας την κατανάλωση καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών, αποφεύγοντας να θερμαίνουν το φαγητό τους σε πλαστικά δοχεία (π.χ. κατά την χρήση φούρνου μικροκυμάτων).