Η Γρίππη μπορεί να προκαλεσει επιδημίες και πανδημίες ,με πιθανές θανατηφόρες επιλοκές σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.Οφείλεται στους ιούς της ομάδας Α,Β και CΟι ιοί τύπου Α και Β προκαλούν τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα .Οι ιοί Β προσβάλλουν μόνο τους ανθρώπους. Κάθε χρόνο έχουμε την επίσκεψη της, ενώ ανά 25-30 χρόνια παρατηρείται μεγάλη έξαρση , η οποία συμβαίνει μόνο τους χειμερινούς μήνες.Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να εμβολιάζονται τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθεις ομάδες ,πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου.Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχολεία,ιδρύματα,γηροκομεία,οικοτροφεία,φυλακές,νοσοκομεία δηλαδή σε χώρους συνωστισμού.

Κλινική εικόνα :

Η νόσος προσβάλλει το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και συνοδεύεται από υψηλό πυρετό ,βήχα,μυαλγίες, αρθαλγίες και πονοκέφαλο.Δεν πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα που οφείλεται σε άλλους ιούς όπως ρινοϊοί,αδενοϊοί κ.α. Ο χρόνος επώασης της γρίππης από τη στιγμή της αρχικής έκθεσης μέχρι την εκδήλωση της νόσου είναι 18-72 ώρες .Ο πυρετός και η φαρυγγίτιδα διαρκούν 3-5μέρες,όπως και ανάλογα με την περίπτωση ποικίλα συμπτώματα : έμετοι, διάρροιες,καταρροή κ.λ.π.. .Συνήθως παρουσιάζεται βελτίωση σε 2-5 μέρες ,όμως η νόσος μπορεί να διαρκέσει 1 εβδομάδα η και περισσότερο.Επίσης μπορει να εμφανισθεί μετά το τέλος της νόσου σύνδρομο κόπωσης ,διάρκειας λίγων εβδομάδων (μεταϊογενής κόπωση) .

Επιπλοκές :

Η κύρια επιπλοκή της γρίππης είναι η πνευμονία.Οι επιλοκές εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα,αυτούς που διαβιούν σε ιδρύματα και σε όσους είναι άνω των 65 ετών.η γρίππη προδιαθέτει για ανάπτυξη δευτεροπαθούς πνευμονίας από μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος,ο σταφυλόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας.Άλλες επιπλοκές είναι η ιγμορίτιδα , η ωτίτιδα και σπανιώτερα η εγκεφαλίτιδα και η μηνιγγίτιδα.

Πρόληψη:

Η μετάδοση γινεται μέσω σταγινιδίων κυρίως με το βήχα και το φτερνισμα μολυσμενων ατόμων.επίσης από άμεση επαφή ή επαφή με μολυσμένες επιφάνειες όπως και στο κοινόκρυολόγημα.η νόσος μεταδίδεται 1 ημέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και 5-7 ημέρες μετά την έναρξη τους.στα παιδιά για ακόμη περισσότερες ημέρες.Μέσα προφύλαξης είναι η χρήση μασκας,ηκάλυψη του στόματος σε βήχα η φτέρνισμα με χαρτομάνδηλο εφ ΄όσον είμαστε ασθενείς.Η κάλυψη του στόματος καλλίτερα να γινεται με το ώμο η με την εσωτερική επιφάνεια της μπλούζας μας. Επίσης καλό και συχνό πλύσιμο χεριών , χρήση αντισηπτικού χεριών όπως και μαντηλάκια με αντισηπτικό υγρό. Να αποφεύγονται οι χώροι με μεγάλο συνωστισμό και στενή επαφή ειδικά σε περιόδους έξαρσης της επιδημίας.Το αποτελεσματικώτερο μέτρο είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων ,που πρέπει να γίνεται από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε χρόνου .

Η συνταγογράφηση του αντιγριππικού εμβολίου δικαιολογείται στις εξής ομάδες πληθυσμού:

  1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
  2. Άτομα άνω των 60 ετών.
  3. Παιδιά και ενήλικες με νοσήματα όπως : άσθμα,ΧΑΠ,καρδιακή νόσο,ανοσοκαταστολή,μεταμόσχευση οργάνων,δρεπανοκυτταρική νόσο,σακχαρώδη διαβήτη,χρόνιο μεταβολικό νόσημα,χρόνια νεφροπάθεια,νευρομυικά νοσήματαγκυες και λεχωίδες,θηλάζουσες,παχύσαρκα άτομα,παιδιά με μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης, κλειστοί πληθυσμοί ( σχολείων ,στρατιωτών,γυμναστηρίων), άτομα που φροντίζουν βρέφη,επαγγελματίες κτηνοτρόφοι.

Θεραπεία :

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμμιά θέση στη θεραπεία της γρίππης,χορηγούνται μόνον όταν ο γιατρός υποψιαστεί δευτερογενή λοίμωξη όπως πνεμονία η ιγμορίτιδα.Υπάρχουν ειδικά αντιγριππικά φάρμακα ,τα οποία χορηγούνται μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και για 5 ημέρες.

Χορηγούνται σε περιπτώσεις προφύλαξης σε άτομα υψηλού κινδύνου,σε άτομα με ενδείξεις για σοβαρή νόσηση και σε επαγγελματίες υγείας που ήρθαν σε επαφή με πάσχοντα.