Ένα φάρμακο που αδιαμφισβήτητα διεκδικεί μία θέση στο κουτί πρώτων βοηθειών, είναι και η Λοπεραμίδη, το γνωστό σε όλους μας Imodium (neo-septol, rheostop, Imodium plus κτλ). Είναι η πρώτη σκέψη που μας περνά από το μυαλό όταν το έντερο αρχίζει να δουλεύει σε τρελούς ρυθμούς με αποτέλεσμα την εμφάνιση των ανεπιθύμητων διαρροιών. Δρα άμεσα και ανακουφίζει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή πριν την χρήση του ή κατά την διάρκεια της εφαρμογής του και είναι τα κάτωθι:
1. Ενημερώστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό.
2. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις: κοιλιακό άλγος χωρίς διάρροια, απόφραξη του εντέρου (π.χ. ειλεός, μεγάκολο, κοιλιακή διόγκωση), μαύρα κόπρανα, αίμα / βλέννα στα κόπρανα, υψηλό πυρετό, HIV / AIDS, ηπατικά προβλήματα, ορισμένες λοιμώξεις στομάχου / Shigella, ορισμένες μορφές ασθένειας του εντέρου (οξεία ελκώδης κολίτιδα).
3.Τα δισκία μπορεί να είναι πηγή ασπαρτάμης ή φαινυλαλανίνης. Εάν έχετε φαινυλκετονουρία συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
4. Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν μία σοβαρή λοίμωξη (διάρροια που σχετίζεται με το Clostridium difficile). Η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβεί εβδομάδες μετά τη διακοπή της θεραπείας με αντιβιοτικά. Η Λοπεραμίδη μπορεί να χειροτερέψει αυτή την κατάσταση. Μην χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν κατά της διάρροιας, ειδικά μετά την πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών.
5. Η λοπεραμίδη μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό (παράταση του διαστήματος QT). Η παράταση του διαστήματος QT μπορεί σπάνια να προκαλέσει σοβαρούς (σπάνια θανατηφόρους) γρήγορους / ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και άλλα συμπτώματα (όπως σοβαρή ζάλη, λιποθυμία) που χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις παρενέργειες αυτού του φαρμάκου. Πριν από τη χρήση της Λοπεραμίδης, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε και εάν έχετε κάποια από τις παρακάτω καταστάσεις: καρδιακά προβλήματα (όπως καρδιακή ανεπάρκεια, αργός καρδιακός παλμός, παράταση QT στο ΕΚΚ), οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών.
6. Αυτό το φάρμακο μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη ή υπνηλία. Το αλκοόλ ή η μαριχουάνα (κάνναβη) μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερη ζαλάδα ή υπνηλία. Μην οδηγείτε, χρησιμοποιείτε μηχανήματα ή κάνετε οτιδήποτε χρειάζεται εγρήγορση μέχρι να το κάνετε με ασφάλεια. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν χρησιμοποιείτε μαριχουάνα (κάνναβη).
7. Τα παιδιά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις αυτού του φαρμάκου, με εμφάνιση νωθρότητας και αφυδάτωσης.
8. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν είναι σαφώς απαραίτητο.
Συμβουλευτείτε τον Γαστρεντερολόγο σας για περαιτέρω πληροφορίες και για την σωστή αντιμετώπιση ενός διαρροϊκού συνδρόμου.