Τι είναι η κρυολιπόλυση και πως δρα?

Η κρυολιπόλυση είναι μια σύγχρονη επαναστατική μέθοδος μείωσης του τοπικού πάχους. Τα λιποκύτταρα έχουν διαφορετική ευαισθησία στο κρύο σε σχέση με άλλα κύτταρα του σώματος, συγκεκριμένα όταν εκτεθούν σε θερμοκρασία από -5 έως -9 βαθμούς Κελσίου τα κύτταρα του λιπώδους ιστού καταστρέφονται και αποπίπτουν.  Μέσω της ελεγχόμενης ψύξης τα  λιποκύτταρα κρυσταλλοποιούνται και καταστρέφονται (απόπτωση )ενώ στη συνέχεια αποβάλλονται με φυσικό τρόπο διαμέσου της λεμφικής οδού. Έτσι, μειώνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων στην περιοχή της θεραπείας, και ως αποτέλεσμα μειώνεται το τοπικό λίπος.  H διαδικασία της καταστροφής και απόπτωσης των λιποκυττάρων συνεχίζεται για 3 με 4 μήνες. Το αισθητικό αποτέλεσμα ξεκινάει να γίνεται εμφανές μετά τους πρώτους 2 μήνες. Τα κύτταρα των ιστών γύρω από το λίπος  (νεύρα, δέρμα, αγγεία, μύες, κτλ ) δεν υφίστανται αλλοιώσεις σε αυτή τη θερμοκρασία , απαιτούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες για να καταστραφούν. 

Σε ποιά άτομα έχει πολύ καλά αποτελέσματα η κρυολιπόλυση?

Με την κρυολιπόλυση μπορούμε να επιτύχουμε μείωση του τοπικού λίπους έως και 40% σε άντρες και γυναίκες  άνω των 18ετών με αυστηρά εντοπισμένη περίσσεια λίπους σε κοιλιά, γλουτούς, πλαϊνά – περιφέρεια μέσης και μπράτσα. Είναι κατάλληλη θεραπεία και για το τοπικό πάχος μετά από εγκυμοσύνη, αρκεί να έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από φυσιολογικό τοκετό, και τουλάχιστο 9 μήνες από τοκετό με καισαρική. 

Σε ποιά άτομα δεν είναι αποτελεσματική η κρυολιπόλυση?

Την κρυολιπόλυση δεν τη συνιστάμε σε άτομα με γενικευμένη εναπόθεση λίπους σε πολλές περιοχές, σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως με την κρυολιπόλυση έχουμε φτωχά αποτελέσματα λόγω της μεγάλης έκτασης της λιποδυστροφίας 

Πότε απαγορεύεται η κρυολιπόλυση ?

Η κρυολιπόλυση δεν πρέπει να γίνει στις ακόλουθες περιπτώσεις : προηγηθείσα πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή που μας ενδιαφέρει να γίνει κρυολιπόλυση,  παρουσία κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, δερματικές παθήσεις, οξεία λοίμωξη, κακοήθειες,  νόσος του Raynaud,  κνίδωση λόγω ψύχους,  παροξυσμική κρυοαιμοσφαιριναιμία, ορισμένες νευροπαθητικές και αιμορραγικές διαταραχές , δακτυλίδι στομάχου, αν το άτομο που θέλει να κάνει κρυολιπόλυση έχει βηματοδότη ή άλλες εμφυτευμένες ηλεκτρονικές συσκευές 

Πώς γίνεται μια συνεδρία κρυολιπόλυσης κατ’ οίκον ?

Η/ο ενδιαφερόμενος τηλεφωνεί στο δερματολογικό ιατρείο του Κου Κατσιαούνη και απαντά σε μερικές ερωτήσεις της νοσηλεύτριας του ιατρείου για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ένδειξη να εφαρμοστεί η κρυολιπόλυση με καλά αποτελέσματα και συνάμα δεν υπάρχουν καταστάσεις/νοσήματα που προαναφέρθηκαν στο άρθρο και αποτελούν αντενδείξεις για κρυολιπόλυση. Στην περίπτωση που όλα κλίνουν υπερ της κρυολιπόλυσης 2-4 συνεδρίες κρυολιπόλυσης είναι αρκετές. Σε κάθε συνδερία υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κρυολιπόλυση ταυτόχρονα σε δύο σημεία του σώματος πχ γλουτούς- δεξιό και αριστερό. Η περιοχή του σώματος που θα παρέμβουμε πχ κοιλιά , πλαϊνά θα πρέπει να έχει εντοπισμένο λίπος μικρής έκτασης ούτως ώστε να χωράει στη “βεντούζα” της κεφαλής η οποία θα ψύξει σταδιακά την περιοχή. Θα αισθανθείτε ένα αίσθημα πάγου και “τραβήγματος στην περιοχή όπου εφαρμόζεται η κεφαλή του μηχανήματος.

Μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες ή επιπλοκές μετά τη συνεδρία της κρυολιπόλυσης?

 Ίσως κάποιος παραπονεθεί για μούδιασμα ή δυσαισθησία στην περιοχή τα οποία όμως είναι αρκετά ανεκτά. Είναι σπάνιο να εγκαταλείψει κανείς τη θεραπεία λόγω πόνου. Μπορεί ενόχληση ή  μέτριος πόνος ή αίσθημα μουδιάσματος ή δυσαισθησίας να παραμείνει τοπικά στην περιοχή που εφαρμόστηκε η κρυολίπολυση τις επόμενες ημέρες, συμπτώματα όμως που υποχωρούν σταδιακά ή αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα. Επίσης μπορεί στην περιοχή της εφαρμογής να προκληθούν μικροί μώλωπες ή μικρές εκχυμώσεις οι οποίες φεύγουν μετά από κάποιες ημέρες. Οι εν λόγω μικροενοχλήσεις στην περιοχή που ίσως παρουσιαστούν δεν αποτελούν τίποτα άλλο από φυσιολογική αντίδραση του δέρματος λόγω της αρνητικής πίεσης που ασκήθηκε από το μηχάνημα της κρυολυπόλυσης στην περιοχή θεραπείας. Όπως και να έχει μετά τη συνεδρία κρυολιπόλυσης, δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας, μπορείτε να επιστρέψετε  αμέσως στις συνηθισμένες σας δραστηριότητες.