Τα κατάγματα του χεριού είναι τα πιο συχνά κατάγματα στο ανθρώπινο σώμα. Τα κατάγματα των μετακαρπίων υπολογίζονται στο 30-50% των καταγμάτων του χεριού.
Το χέρι μας είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργικότητα μας αφού το χρησιμοποιούμε σε αμέτρητες κινήσεις καθημερινά ενώ παίζει ρόλο στις εκφράσεις μας, καθώς και στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μέσω της αφής (αντίληψη ζεστού-κρύου κλπ.)

Άρα είναι πολύ σημαντική όσο και περίπλοκη η αποκατάσταση του. Ο W.Merrit  (διάσημος  χειρουργός  χεριού) αναφέρει  "Το χέρι είναι ένα όργανο και  αν ένα μέρος του είναι τραυματισμένο τότε όλο το όργανο υποφέρει".
 
Η αποκατάσταση λοιπόν των καταγμάτων του χεριού είτε στον καρπό είτε στα δάχτυλα  περιλαμβάνει:

  • Aντιμετώπιση του οιδήματος είτε μετεγχειρητικά είτε λόγω της ακινητοποίησης (με γύψο ή νάρθηκα). Με τη χρήση ειδικώνμέσων όπως συμπιεστικά γάντια ή πιεστικοί επίδεσμοι (cobanwrapp), χρήση kinesio tape με ειδική τεχνική εξειδικευμένη αποκατάσταση καθώς και λεμφικό μασάζ ή τεχνικές λεμφικής παροχέτευσης (lymphdrainage) για τον περιορισμό του οιδήματος (πρηξίματος) του χεριού και όλου του άνω άκρου. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη μείωση του οιδήματος είναι πολύ σημαντική για την αποκατάσταση. Η παραμονή του οιδήματος στο χέρι είναι το συχνό αίτιο για τις περισσότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

  • Η μετεγχειρητική αποκατάσταση των καταγμάτων στο χέρι απαιτούν και αντιμετώπιση της ουλής, η οποία πολλές φορές τείνει να γίνει "υπερτροφική", γι’ αυτό χρειάζεται  αντιμετώπιση με ειδικές τεχνικές μάλαξης, εφαρμογή διακοπτόμενου υπερήχου στην περιοχή που βοηθάει στην "ανακατασκευή' των ιστών και φυσικά κίνηση  μόλις αυτή επιτρέπεται απ ’το στάδιο αποκατάστασης και απ’ τον χειρουργό-ιατρό.

  • Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αισθητικότητας και της υπερβολικής ευαισθησίας που αναπτύσσεται σε κάποιους ασθενείς μετά από κατάγματα και σοβαρούς τραυματισμούς στο χέρι, με ειδικές ασκήσεις αισθητικότητας ή/και ιδιοδεκτικότητας (ιδιοδεκτικότητα είναι η δυνατότητα του εγκεφάλου να ‘’ξέρει’’ που βρίσκονται και πως κινούνται ανά πάσα στιγμή τα δάχτυλα το χέρι κλπ.)

  • Τέλος η χρήση εξειδικευμένων τεχνικών κινησιοθεραπείας ώστε να φτάσουμε στη συνολική κινητική αποκατάσταση του χεριού και των δαχτύλων με την λειτουργική αποκατάσταση.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω τεχνικών ο ασθενής σταδιακά επιστρέφει σε πλήρη δραστηριότητα, με το χέρι του ότι είναι πλήρως, ή αν δεν είναι εφικτό σε μεγάλο βαθμό,  λειτουργικό αισθητικά και κινητικά.