Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των ατόμων προκαλώντας για παράδειγμα, ανασφάλεια, σύγχυση, συναισθηματική απομόνωση και στίγμα. Οι οικονομικές απώλειες, η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση και η συμμόρφωση που απαιτείται για τη προστασία της δημόσιας υγείας, προκαλούν μία σειρά συναισθηματικών αντιδράσεων. Το να φροντίζουμε λοιπόν το μυαλό μας όπως και το σώμα μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι.

Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να διατηρήσουμε την ψυχική μας ευεξία και αντίστοιχα να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολή περίοδο. Δεδομένων των συνθηκών, είναι αρκετά δύσκολο να έρθουμε σε επαφή με τους αγαπημένους μας. Καλούμαστε στο σημείο αυτό να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για τη διατήρηση των υγιών σχέσεων με τα άτομα που εμπιστευόμαστε, είτε μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων, βιντεοκλήσεων ή κοινωνικών μέσων. Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνουμε κατά την παραμονή μας στο σπίτι, είναι φυσιολογικές. Αρκετά βοηθητικό θα ήταν να μοιραζόμαστε αυτές μας τις ανησυχίες με τα κοντινά μας άτομα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχουν αρκετές γραμμές βοήθειας που μπορούμε να επικοινωνήσουμε.

Με την τεχνολογία να μας περικλείει, είναι εύκολο να βομβαρδίσουμε τον εαυτό μας με μεγάλο όγκο πληροφοριών. Η συνεχής ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα άγχους, φόβου και αβεβαιότητας για το μέλλον. Καλό θα ήταν οι πηγές από τις οποίες επιλέγουμε να ενημερωθούμε, να είναι αξιόπιστες. Είναι αντιληπτό ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία δε μπορούμε να ελέγξουμε, όπως είναι και η περίπτωση της πανδημίας COVID – 19. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε το πώς ενεργούμε εμείς οι ίδιοι, που επιλέγουμε να απευθυνθούμε και από που λαμβάνουμε τις εκάστοτε πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι, μπορούμε να εστιάσουμε σε πράγματα που μας ευχαριστούν. Είτε αυτό είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η αναζήτηση κάποιας νέας δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα η ζωγραφική. Μπορούμε να δούμε την περίοδο αυτή σαν μία ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην κατανόηση του εαυτού μας, έχοντας κατά νου ότι είμαστε πιο δυνατοί απ’ ότι νομίζουμε. Φυσικά, ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις. Αν νιώσουμε ότι χρειαζόμαστε περαιτέρω υποστήριξη, μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού.