Είναι από τα συχνότερα κατάγματα στους ηλικιωμένους και υπερήλικες.
Μία πτώση και από μικρό ύψος πχ από την καρέκλα μπορεί να είναι αρκετή για να συμβεί ρήξη της οστικής συνέχειας του μηριαίου δηλαδή κάταγμα.
Αν ο ηλικιωμένος πάσχει από οστεοπόρωση που σημαίνει ότι οι οστικές δοκίδες που αποτελούν το εσωτερικό στηρικτικό σύστημα του μηριαίου έχουν αραιώσει, τότε ο κίνδυνος για κάταγμα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Η διάγνωση κατάγματος μηριαίου οστού γίνεται με απλή ακτινογραφία λεκάνης-ισχίου face μαζί με profil του ισχίου που φοβόμαστε για κάταγμα. Εγώ συστήνω όταν ο ηλικιωμένος πέσει στο σπίτι να γίνονται ακτινογραφίες κατ οίκον και να μην μεταφέρεται σε εργαστήριο ή νοσοκομείο χωρίς πρώτα να έχει γίνει ακτινογραφικός έλεγχος. Τα φορητά ακτινολογικά μηχανήματα είναι απολύτως αξιόπιστα, ελέγχονται από ακτινοφυσικό και υποχρεωτικά έχουν άδεια από την Ε.Ε.Α.Ε. Οι aktinografieskatoikon δεν υστερoύν σε τίποτα από τις ακτινογραφίες που γίνονται σε ένα εργαστήριο ή νοσοκομείο. Έτσι λοιπόν αν οι ακτινογραφίες είναι αρνητικές για κάταγμα δεν χρειάζεται νοσοκομείο. Αν οι aktinografies δείξουν κάταγμα τότε ο ασθενής μόνο αν χρειάζεται χειρουργείο θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Στην τελευταία περίπτωση ο ασθενής θα μεταφερθεί με τη δέουσα προσοχή σε συνεννόηση και με τις οδηγίες του ορθοπεδικού της επιλογής του.
Τα κατάγματα του άνω πέρατος του μηριαίου οστού μπορεί να είναι
ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΕΝΔΟΑΡΘΡΙΚΑ
Συμβαίνουν στον αυχένα του μηριαίου οστού.
Χρειάζονται χειρουργείο με εξαίρεση τα ενσφηνωμένα κατάγματα σε θέση βλαισότητας που μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά.
Κλινικά μπορεί το πόδι να μην έχει καμία καμία παραμόρφωση ενώ ο πόνος να είναι έως και ήπιος πόνος και ο ηλικιωμένος να μπορεί να κουνά το πόδι ή και ακόμα και να βαδίζει.
Η διάγνωση των ενσφηνωμένων μπορεί να γίνει μόνο τεχνικά απολύτως σωστή ακτινογραφίακατοικον
Τα μη ενσφηνωμένα κατάγματα αναλόγως σε ποιο ύψος του αυχένα του μηριαίου οστού εντοπίζεται η καταγματική γραμμή χωρίζονται σε Υποκεφαλικό, Διαυχενικό και Βασεοαυχενικό. Κλινικά παρατηρείται έξω στροφή και μικρή βράχυνση του σκέλους. Η ακτινογραφία κατ οίκον θα βάλει τη διάγνωση.
Τα μη ενσφηνωμένα κατάγματα απαιτούν πάντα χειρουργική αντιμετώπιση.
ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΕΞΩΑΡΘΡΙΚΑ
Η λύση της οστικής συνέχειας του μηριαίου συμβαίνει στη διατροχαντήρια περιοχή από τον έξω φλοιό έως τον έσω φλοιό. Λέγχονται διατροχαντήρια κατάγματα.
Είναι τα πιο συχνά κατάγματα στους ηλικιωμένους ειδικά άνω των 70ετών.
Κλινικά παρατηρείται έξω στροφή και βράχυνση του σκέλους, ο ασθενής δεν μπορεί να βαδίσει
Συνήθως χρειάζονται χειρουργείο.
Για τη διάγνωση τους χρειάζονται ακτινογραφίες κατ’ οίκον λεκάνης –ισχίων
ΥΠΟΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
Δεν είναι τόσο συχνά . Αν η παρεκτόπιση των κατεαγότων άκρων είναι μεγάλη τότε ιδανική αντιμετώπιση είναι το χειρουργείο.